Managed hosting door True

KPN verkoopt ICT Consulting en Call2 aan Cegeka

Laatste grote 'Getronics-tak' nu ook afgestoten

 

deal handen schudden overeenkomst contract

Cegeka neemt KPN ICT Consulting uit Zoetermeer over, inclusief het onderdeel Call2. KPN ICT Consulting telt 750 medewerkers en 250 inhuurkrachten. De overnamesom wordt niet bekendgemaakt. Wel stelt Cegeka dat de omzet in Nederland, een slordige negentig miljoen euro, door de overname wordt verdubbeld. Het aantal medewerkers stijgt van 350 naar zo'n duizend.

KPN ICT Consulting levert ict-diensten op het gebied van advies, implementatie en ondersteuning. Dochteronderneming Call2 is een detacheringshuis voor ict-diensten aan het midden- en kleinbedrijf. In het kader van de overname treedt Cegeka voortaan op als voorkeursleverancier van KPN op het gebied van it-advies- en ondersteuningsdiensten.

Volgens Karim Henkens, algemeen directeur van Cegeka Nederland, de Duitstalige regio en Scandinavië, sluiten de consulting- en servicedesk-activiteiten van KPN ICT Consulting naadloos aan op de outsourcingpropositie van Cegeka in Nederland. Door de acquisitie worden de activiteiten in Nederland even groot als die in België, het moederland van Cegeka.

Getronics

De kern van KPN ICT Consulting gaat terug tot Getronics, dat in 2007 door KPN werd overgenomen. Daarna volgde een jarenlang proces van reorganisaties, integratie en het verkopen van onderdelen. Vanaf 1 september 2011 ging het Getronics-deel wat nog over was door het leven als KPN Corporate Market waarbij Getronics Consulting werd omgedoopt tot KPN Consulting (later KPN ICT Consulting). In 2013 veranderde de naam KPN Corporate Market in KPN IT Solutions.

Volgens Bob Bolte, bestuurder bij vakbond FNV, is KPN ICT Consulting het laatste grote ex-Getronics-deel dat nu wordt afgestoten. De verkoop hing al een tijdje boven de markt. 'Deze consulting-tak was ook een wat vreemde eend in de bijt van het KPN-concern. Het stond nogal op zichzelf en hield zijn eigen broek op.'

Bolte beschouwt de verkoop aan Cegeka als een teken dat KPN geen ambities meer heeft om op de it-markt als generieke it-dienstverlener te willen concurreren met partijen als Capgemini of Atos. Het bedrijf richt zich als it-speler meer op het mkb, gespecialiseerd in it-beveiliging, digitale werkplekken en connectiviteit. In het kader van de 'vereenvouding van de operatie' heeft KPN dit jaar al verschillende onderdelen verkocht.

Reverse takeover

Hij gaat met andere vakbonden en de ondernemingsraad met KPN en Cegeka in gesprek over de afhandeling van de overname, onder meer de overgang van een cao-bedrijf naar een niet-cao-bedrijf, maar voorziet geen problemen. 'KPN regelt dit soort trajecten doorgaans netjes. Wel ben ik benieuwd hoe de overname zal uitpakken. Cegeka in Nederland krijgt er toch ineens een veel grotere club bij. Wat doet dat bij de huidige medewerkers? Die moeten niet het gevoel krijgen dat ze onderdeel zijn geworden van een 'reverse takeover'. Verder zal de technische ontvlechting nog wel een flinke klus worden.'

De FNV-bestuurder verwacht op korte termijn geen grote vervreemdingen meer bij KPN. Of het bedrijf moet besluiten om zich alleen nog op de consumentenmarkt te richten. Maar over dat soort strategische beslissingen gaan ze niet over een nacht ijs, aldus Bolte.

Cegeka

In 2018 behaalde Cegeka met het hoofdkwartier in Hasselt een omzet van 512 miljoen euro en momenteel telt Cegeka bijna vijfduizend medewerkers met vestigingen in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Roemenië, Italië, Tsjechië, Slowakije, Frankrijk en sinds kort ook in Rusland. Deze week maakte het bedrijf ook al bekend dat het de Dynamics 365-activiteiten van het in Ede gevestigde CTB overneemt. 

In september 2017 nam de investeringsmaatschappij GIMV een belang van 23,6 procent in het it-bedrijf. De kapitaalsinjectie moest dienen om extra overnames te doen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6849791). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.