Managed hosting door True

Groningse ict-klus Fujitsu pakt flink hoger uit

 

Overname handen schudden

Ict-dienstverlener Fujitsu sleept fors meer geld en opdrachten binnen bij de gemeente Groningen. De waarde van het uitbestedingscontract dat donderdag 20 september is getekend, is 71,9 miljoen euro. Door wijzigingen in de organisatie van de gemeenten is dat bijna zes miljoen euro meer dan de oorspronkelijke geraamde 66 miljoen euro die bij de zogenoemde uitvraag van inschrijven, begin 2017, werd genoemd.

Computable vroeg zich af hoe het kan dat er bijna zes miljoen euro verschil zit in het oorspronkelijke bedrag en het bedrag waarvoor getekend is. De gemeente reageert dat er sindsdien een extra aantal opdrachten is bijgekomen waardoor het bedrag omhoog is gegaan. Woordvoerder Hans Coenraads laat weten dat de opdracht tussentijds is uitgebreid met generieke ict-diensten voor elf wijkteams, zogenoemde sociale teams. Zij beschikken over eigen locaties en werkplekken. Ook zijn in het nieuwe bedrag ict-diensten voor het Noordelijk Belastingkantoor meegenomen. Dat is een samenwerking tussen de gemeente en waterschappen die belastingen opleggen en vorderen.

Een derde oorzaak van de stijging van de geraamde ict-kosten is de gemeentelijke herindeling waarbij Haren, Ter Boer en de stad Groningen vanaf 1 januari 2019 één gemeente worden. Ook dat heeft gevolgen voor de omvang van de aanbesteding.

CGI en Voys

Officiële ondertekening Fujitsu en gemeente Groningen.

Donderdag 20 september zetten de gemeente en Fujitsu de handtekening onder een zesjarige contract voor de uitbesteding van het grootste gedeelte van de generieke ict-voorzieningen. ‘De contractwaarde is 71,9 miljoen euro en naar verwachting levert deze overeenkomst een besparing op van minimaal vier miljoen euro per jaar vanaf 2021’, aldus de gemeente in een persbericht.

Inmiddels zijn ook de twee onderaannemers bekendgemaakt. Het gaat om ict-dienstverlener CGI en telecommunicatiespecialist Voys. Beide bedrijven hebben een eigen vestiging in Groningen. Fujitsu heeft de intentie om zoveel mogelijk van de huidige 65 ict-medewerkers van de gemeente in dienst te nemen.

KPN greep naast klus

Eerder werd bekend dat ook KPN in de race was voor de opdracht. Maar dit bedrijf greep naast de klus. Fujitsu gaat voor de opdracht wel gebruik maken van Overheidsdatacenter (ODC) Noord, waarvan KPN de uitbater is.

Het zesjarige contract met Fujitsu kan twee keer met twee jaar worden verlengd. Fujitsu en de ict-onderaannemers zijn verantwoordelijk voor de digitale werkplekken, print-, netwerk- en telefonievoorzieningen, technisch applicatiebeheer, hosting en gebruikersondersteuning. Het technische applicatiebeheer komt in handen van CGI. Voor telefonievoorzieningen wordt Fujitsu ondersteund door Voys.

Slag om de arm

Voor de uiteindelijke ict-uitgaven rondom het project houdt de gemeente nog een slag om de arm: ‘De raming is gebaseerd op de huidige kosten van I&A voor het verrichten van de dienstverlening voor generieke ict (…). Politieke, economische, budgettaire, bestuurlijke of organisatorische ontwikkelingen binnen de gemeente Groningen kunnen van invloed zijn op de omvang van de opdracht.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6462508). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.