Het omstreden aanbestedingstraject rond de it-uitbesteding van de stad Groningen loopt op z'n eind. Nog voor de start van het zomerreces wil het gemeentebestuur bekendmaken wie het miljoenencontract in de wacht sleept. Het gaat tussen Fujitsu en KPN, al wil de gemeente dat niet bevestigen.
De aanbesteding, die begin 2017 startte, betreft het uitbesteden van ict-diensten voor digitale werkplekken, applicatiebeheer, netwerk en telefonie, de hosting en gebruikersondersteuning. Het gaat om een zesjarig contract met een geschatte waarde van 66 miljoen euro. De geselecteerde it-partner zou vanaf april 2018 aan de slag gaan, maar dat wordt dus deze zomer.
Het plan ondervond veel kritiek. Ondanks zorgen bij de oppositie, boos personeel en een kritische ondernemingsraad hamerde het college van B&W de aanbesteding er door. Volgens B&W levert de outsourcing zo'n 4,5 miljoen euro per jaar op en zou het bovendien een betere ict-kwaliteit en meer ruimte voor innovatie opleveren.
Volgens diverse bronnen zijn in de aanbesteding Fujitsu en KPN overgebleven als de twee finalisten die strijden om de opdracht. KPN lijkt daarbij de beste papieren te hebben omdat het bedrijf het Overheidsdatacenter (ODC) Noord runt waaraan de gemeente Groningen ook deelneemt.
De gemeente wil de twee finalisten niet bevestigen. Volgens een voorlichter bevindt de aanbestedingsprocedure in de afrondende fase. 'Op het moment van de voorlopige gunning, kunnen we concreet meer zeggen over het vervolg. We verwachten nog voor de start van het zomerreces naar buiten te kunnen komen met nieuws hierover. Het gaat om een forse opdracht die we uitbesteden en dat willen we (juridisch) zorgvuldig uitvoeren.'
Baan kwijt
Door de uitbesteding van een groot deel van de it-taken verliezen naar schatting 65 medewerkers hun baan bij de gemeente. Voor hen is een sociaal plan opgesteld én begeleiding naar nieuw werk. Onduidelijk is hoeveel ict'ers inmiddels een andere baan hebben gevonden.
Uit de voortgangsrapportage van de gemeente eind juni blijkt dat er in 2017 een reorganisatievoorziening van 2,2 miljoen euro is opgenomen. Ook wordt gemeld dat er vanwege het vertrek van medewerkers er extra geld is uitgegeven aan inhuur. De gemeente, die vaststelt dat de outsourcing 'wel heel veel capaciteit van de organisatie vraagt', houdt er dan ook rekening mee dat de project- en transitiekosten hoger zullen uitvallen. Pas als de aanbestedingsprocedure is afgerond volgt een betrouwbaarder inschatting.
Lees ook