Managed hosting door True

Tata Steel besteedt ICT uit zonder personeel

Medewerkers gedetacheerd naar TCS, IBM of Capgemini

 

outsourcing IBM uitbesteding

Tata Steel IJmuiden

Tata Steel heeft na de advisering door de centrale ondernemingsraad (COR) besloten de it-activiteiten uit te besteden aan drie leveranciers: TCS, IBM en Capgemini. In eerste instantie zou de staalfabrikant alleen met IBM in zee gaan. Opmerkelijk is verder dat er geen personeel over gaat. In Nederland blijven circa 250 it-medewerkers in dienst van Tata Steel. Zij komen te werken in de regie-organisatie of gaan op detacheringsbasis aan de slag bij een van de drie it-leveranciers.

In september afgelopen jaar diende de directie van Tata Steel Europe een adviesaanvraag in bij de COR over het uitbesteden van een groot deel van de ict aan IBM. Na overleg met de COR is besloten om met meerdere leveranciers in zee te gaan: naast IBM zijn dat Tata Consultancy Services (TCS) en Capgemini geworden.

De COR heeft zich in haar advies aan de directie door professor Frank Harmsen van de Universiteit Maastricht (Department of Data Science and Knowledge Engineering) laten bijstaan. Tata Steel is nu volop bezig de interne organisatie aan te passen naar een regie-organisatie die de leveranciers gaat aansturen. Vanuit de huidige it-organisatie kunnen medewerkers solliciteren naar de nieuwe functies in deze nieuwe organisatie. Naar verwachting zullen ongeveer zeventig medewerkers een nieuwe functie krijgen in de it-organisatie van Tata Steel.

Detachering

Vervolgens zullen de werkpakketten fasegewijs worden overgedragen aan de leveranciers. Voor de medewerkers van wie het werk wordt overgedragen, heeft vakbond FNV weten te bereiken dat zij in dienst blijven van Tata Steel en op basis van detachering aan de slag gaan bij de leveranciers. Voor deze medewerkers is vastgelegd dat hun arbeidsvoorwaarden (CAO Tata Steel) van toepassing blijven inclusief hun pensioenregeling bij het Pensioenfonds Hoogovens.

In Nederland werken een kleine driehonderd man bij de it-afdeling. Daarvan gaan er zo’n zeventig man naar de regie-organisatie. Van de ruim tweehonderd overgebleven werknemers is een deel vanwege de plannen vertrokken, zzp’er geworden of uitzendkracht. Volgens een schatting van vakbond FNV zullen er 170 Nederlandse werknemers worden gedetacheerd. In Groot-Brittannië, waar een ongeveer even grote groep ict’ers werkzaam is, gelden andere afspraken.

Detachering

‘In feite blijven zij gewoon volwaardig medewerker van Tata Steel met alles wat daar bij hoort aan rechten en plichten’, zegt FNV-bestuurder Aad in ‘t Veld. ‘Kortom, het werk wordt uitbesteed maar niet de Tata Steel it-medewerkers. Hoewel zij liever hadden gezien dat Tata Steel zou hebben geïnvesteerd in de eigen it-afdeling zonder uitbesteding aan de leveranciers is door deze detacheringafspraak met de FNV gedwongen overgang naar de leveranciers of gedwongen ontslag voorkomen.’

In ’t Veld merkt daarbij op dat er onder het ict-personeel vragen blijven over de toekomstige werkgelegenheid bij de leveranciers maar, stelt hij, ‘voor alle medewerkers van Tata Steel geldt dat niemand een baangarantie heeft tot aan zijn pensioen. Maar onze leden hebben in grote meerderheid ingestemd met de collectieve detacheringsovereenkomst die is overeengekomen tussen de FNV en Tata Steel.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5726989). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.