Managed hosting door True

Berkleef en Lakeman starten stichting Capclaim

Capgemini niet onder de indruk van 'onzinclaim'

 

Claim

Kenneth Berkleef, mede-oprichter van het failliete Equihold, brengt de opbrengsten van de schadeclaim van 43 miljoen euro die hij heeft ingediend bij Capgemini, onder in de zogeheten Stichting Capclaim. Dit meldt zakenblad Quote. Geïnteresseerde beleggers kunnen aandelen van 2500 euro per stuk kopen; de eventuele opbrengst van de claim wordt dan gedeeld tussen Berkleef en de claimhouders. Berkleef heeft Pieter Lakeman, die vaker claims tegen bedrijven en instellingen heeft afgehandeld, aangetrokken om de stichting te leiden. Volgens Capgemini raakt de claim kant noch wal.

Vanaf september kunnen geïnteresseerde investeerders intekenen op de claim. Tegen Quote zegt Berkleef dat hij niet kan aangeven in hoeverre hij ook daadwerkelijk 43 miljoen gaat incasseren. Hij heeft Pieter Lakeman, voorzitter van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI), aangetrokken als trekker van de stichting. Lakeman was eerder succesvol met claims van gedupeerde beleggers van onder meer DSB, SNS Reaal en Legio Lease.

Kant noch wal

Berkleef en Capgemini zijn in conflict geraakt na het mislukken van de ontwikkeling van het sportmanagementsysteem 1-2 Focus in 2010. Equihold had Capgemini hiervoor in 2005 aangetrokken. Berkleef legde een schadeclaim neer van 43 miljoen euro wegens wanprestatie en onrechtmatig handelen. Het bedrag van 43 miljoen euro rechtvaardigt hij door te stellen dat het naast de 2,4 miljoen euro die hij is kwijtgeraakt gaat om potentiële omzet die op de sportmarkt verloren is gegaan, vertelde hij in een interview met Computable.

Equihold ging uiteindelijk in 2013 failliet. De claim is daarna ondersteund door curator Nienke Bobbert. Inmiddels loopt er, nadat een minnelijke schikking niet lukte, een rechtszaak. Capgemini heeft recent zijn conclusie van antwoord ingeleverd als reactie op de dagvaarding die Equihold eerder bij de rechtbank indiende.

Kant noch wal

Woordvoerder Alexander Kuhn van Capgemini zegt dat zijn bedrijf veel vertrouwen heeft in een goede afloop van de rechtszaak. De schadeclaim van 43 miljoen euro van Berkleef raakt volgens Kuhn kant noch wal. 'Wij zijn niet via de formele kanalen op de hoogte gebracht maar hebben ook via Quote er notie van genomen dat Berkleef Stichting Capclaim is gestart. Hangende de rechtszaak willen we daar niet op reageren. Wat Berkleef verder allemaal doet met zijn claim is zijn zaak. Inhoudelijk gezien blijven wij op onze eerdere standpunt staan: Capgemini verwerpt met kracht de claim van de heer Berkleef en het beeld dat hij schetst van Capgemini om zijn claim te onderbouwen.'

Volgens Equihold heeft Capgemini slechte software ontwikkeld en gefaald in het projectmanagement. De automatiseerder staat op het standpunt dat de claim van Berkleef is gebaseerd op de 'feitelijk onjuiste veronderstelling dat Equihold de volledige regie en uitvoering voor de ontwikkeling van de applicatie aan Capgemini heeft uitbesteed'. Er ontstonden problemen doordat Equihold specificaties te laat goedkeurde, wijzigingen op het laatste moment doorvoerde, onredelijke deadlines stelde in het licht van (niet-gecommuniceerde) afspraken met klanten en het laten ontstaan van grote betalingsachterstanden, aldus Cap.

Reviews

Zegsman Kuhn wijst er op dat onafhankelijk onderzoek van de Software Improvement Group uit zou wijzen dat er geen problemen zijn met de kwaliteit van de softwarecode. Berkleef schermt op zijn beurt met een onderzoek van SQMI (Software Quality Measurement and Improvement) waaruit naar voren zou komen dat het gaat om spaghetticode. Aan de rechter de taak om beide rapporten op hun merites te wegen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5138338). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.