Managed hosting door True

Atos, Accenture en HP onderhouden SIS II

 

Het Europees Agentschap voor Grootschalige IT-systemen (eu-LISA) heeft een raamovereenkomst getekend met een consortium van Atos, Accenture en HP voor het onderhoud en het optimaliseren van het tweede-generatie Schengen Informatie Systeem (SIS II). De overeenkomst heeft een looptijd van drie jaar met een mogelijkheid van verlenging met één jaar.

Atos heeft de leiding over het consortium en is verantwoordelijk voor het beheer van SIS II: van het definiëren van specificaties tot het valideren van aangepaste software. Atos tekende eerder voor de ontwikkeling en de ondersteuning van het voorgaande informatiesysteem, SIS I, dat tot 2013 in gebruik was.

Rol Accenture en HP

Accenture richt zich op het versterken en het verder ontwikkelen van de software-architectuur van SIS II met als doel de performance en functionaliteiten van het systeem te vergroten en aanvullende toepassingen in de toekomst te faciliteren, zoals wordt vereist door eu-LISA namens de lidstaten van de Europese Unie. Accenture biedt ook gebruikersondersteuning op locatie, training en technische services.

HP is verantwoordelijk voor de levering van de server-, opslag- en netwerkinfrastructuur en de ondersteuning van kritische processen. HP werkt sinds 2005 met de Europese Commissie aan het eu-LISA Smart Border-programma. In deze hoedanigheid implementeerde het de HP Converged Infrastructure en gerelateerde technologische services ter ondersteuning van de platforms van SIS II en het Visa-informationsysteem, evenals het Biometrische Matching Systeem.

Bodemloze put

SIS II is het meest omvangrijke informatiesysteem voor openbare veiligheid in Europa. Het systeem maakt het mogelijk informatie uit te wisselen tussen nationale grenscontroles, douane- en politieautoriteiten, terwijl het vrije verkeer van burgers naar en binnen de EU in een veilige omgeving plaatsvindt. De realisatie ervan ging echter niet zonder slag of stoot. Zowel SIS I en SIS II als verschillende nationale varianten van het systeem liepen de afgelopen jaren meerdere malen vertraging op. In 2011 werd SIS II zelfs nog een bodemloze put genoemd.

Toch is Atos er erg trots op de leiding te hebben over het consortium dat verantwoordelijk is voor de ondersteuning van eu-LISA voor een stabiel en kostenefficiënt operationeel beheer van SIS II. ‘Het is een cruciaal systeem voor de implementatie van Europees beleid op het gebied van migratie en grensbewaking’, meent Punit Sehgal, vice president global account management bij Atos. ‘We zullen onze ervaring met het onderhoud van vergelijkbare grootschalige it-platformen en ons veelomvattende Homeland Security Suite (HSS) inzetten om een stabiele, adaptieve en proactieve doorontwikkeling van SIS II mogelijk te maken met als doel te voldoen aan toekomstige vereisten.’

Grenscontroles

Accenture heeft veel ervaring met de samenwerking met nationale grenscontroles in alle delen van de wereld. ‘Deze worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen als gevolg van het groeiende aantal reizigers en de complexe procedures die van toepassing zijn op visa-aanvragen’, zegt Mark Crego, die de leiding heeft over Accenture’s wereldwijde Border and Identity Services business. ‘We zijn erg blij dat Accenture voor dit project is geselecteerd. Onze ervaring met activiteiten als onderdeel van een consortium dat zich richt op het EU-VIS-systeem stelt ons in staat een waardevolle synergie te genereren en eu-LISA te ondersteunen.’

‘Grensbewaking en de bescherming van burgers worden steeds belangrijker’, zegt Peter Ryan, senior vice president en algemeen directeur EMEA van HP. ‘HP is vereerd een bijdrage te mogen leveren aan de performance, beschikbaarheid en de evolutie van de kritische systemen die dit ondersteunen.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5120089). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.