De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is ontevreden over een door ict-dienstverlener Capgemini opgeleverd systeem. Dat multi-regelingen-systeem (mrs), dat eind 2013 is opgeleverd, voldoet volgens SVB niet aan de technische kwaliteitseisen en kan niet in productie worden genomen. De dienst is voornemens om de implementatie en het beheer van het systeem in eigen hand te nemen. Eerst zal een externe commissie onder leiding van Lieneke Sneller, hoogleraar toegevoegde waarde it, onderzoeken of het huidige systeem voldoet aan de technische kwaliteitsnormen.
Sneller gaat samen met Johan Hakkenberg, deskundige op het gebied van ict-implementaties bij de overheid, antwoord geven op de vragen wat de huidige technische en functionele stand van het systeem is. Er wordt onderzocht of het systeem voldoet aan het vastgestelde ontwerp (Integraal Ontwerp 2.0) en wat er nodig is om van de bestaande naar de gewenste situatie te komen. Dat staat in een brief waarin staatssecretaris van sociale zaken Jette Klijnsma de kamer informeert over de ontwikkeling van het nieuwe systeem bij svb.
Eind 2013 leverde Capgemini volgens de geplande termijn het systeem op, maar SVB vindt dat systeem van onvoldoende kwaliteit om in productie te nemen. Dat heeft geen gevolgen voor de lopende systemen, kinderbijslag en AOW kunnen voorlopig gewoon worden uitgekeerd doordat het nieuwe systeem buiten de productie-ontwikkeling om wordt ontwikkeld.
Fanny Bod, woordvoerder SVB: 'Bij onze organisatie gaat het om miljarden aan betalingen voor aow en kinderbijslag enzovoort. We willen altijd zeer zorgvuldig zijn voor we besluiten nemen over onze systemen, vandaar dat we nu een extra onderzoek instellen.
'Te voorbarig'
Eerder meldde dagblad De Telegraaf dat Capgemini het project niet mag afronden, maar dat bericht is volgens Capgemini-woorvoerder Alexander Kühn te voorbarig. Hij wacht de uitkomst van het onderzoek af en kan tot die tijd niet inhoudelijk reageren.
De oplevering van het systeem waarmee onder andere de kinderbijslag en AOW wordt uitgekeerd, is onderdeel van een groot verander- en ict-traject binnen de SVB dat meerdere jaren duurt. Als onderdeel van dat project vinden allerlei organisatorische en ict-veranderingen plaats. SVB benadrukt dat andere onderdelen van het project wel volgens plan verlopen.
32,3 miljoen euro
In de kamerbrief schrijft de staatssecretaris over het project: 'De totale kosten van het gehele SVB Tien programma bedragen tot en met mei 2014 circa 91,4 miljoen euro, dat is inclusief € 32,3 miljoen aan reeds gedane uitgaven voor de ontwikkeling van het tweede onderdeel van het mrs. De realisatie van onderdelen van SVB Tien heeft ultimo 2013 geleid tot besparingen op uitvoeringskosten ter hoogte van cumulatief € 140 mln.'
Contract
In het Rijks-ICT dashboard, een overzicht van grote ict-projecten binnen de overheid, staat over de contractvorm het volgende vermeld. 'Capgemini is geselecteerd als implementatiepartner en Oracle/Siebel pakketten als technische oplossingsrichting. Het contract met de Implementatiepartner kent een duur van 5 jaar en loopt van mei 2009 tot mei 2014. Daarnaast ligt er de optie om daarna 3 x voor telkens één jaar te verlengen. Het contract is tot nu toe niet gewijzigd. Wel hebben voor de bouw, realisatie en implementatie van Business release 2 van het nieuwe Multi Regelingen Systeem in de afgelopen jaren onderhandelingen plaatsgevonden met de implementatiepartner, resulterend in het tekenen van nadere overeenkomsten tussen de SVB en de implementatiepartner.'
Lees ook