Raadslid Nico van Duijn van Leefbaar Almere dient een motie in om de lokale rekenkamer een onderzoek te laten instellen naar het ict-beleid en de kosten bij de gemeente Almere. Aanleiding is de uitbesteding van een groot deel van de ict en de moeizame transitie van de oude leverancier Atos naar de nieuwe partner Fujitsu. Voor die migratie is inmiddels een extra bedrag van 3,2 miljoen euro uitgetrokken. Bovendien heeft Almere noodgedwongen het contract met Atos, dat begin januari 2013 afliep, moeten verlengen.
Raadslid Van Duijn brengt de motie tijdens de eerstvolgende raadsvergadering begin juni in stemming. Hij verwacht een meerderheid te kunnen halen voor een onderzoek naar het ict-beleid en de kosten. Ook de Pvda wil dat de rekenkamer een onderzoek doet naar het zogeheten ICT Vita@-project. 'Maar hoe breed de raad zo'n onderzoek wil opzetten, moet nog wel blijken. Bovendien gaat de rekenkamercommissie over het eigen onderzoeksprogramma. Maar mijn persoonlijke opvatting is dat ict gewoon in eigen beheer door Almere worden uitgevoerd. De afgelopen tien jaar zijn er veel te veel taken door de gemeente uitbesteed.'
Van Duijn verwijst naar de Technische voorjaarsnota 2015-2018 van de gemeente. Daarin is in de meerjarenbegroting een extra voorziening opgenomen van 3,2 miljoen euro aan transitiekosten. 'En dat komt bovenop de vijf miljoen euro aan basiskosten die is begroot. Of dit gereserveerde bedrag van acht miljoen euro voldoende is, moet nog worden bezien. De gemeente betaalt namelijk allebei de bedrijven: zowel Fujitsu als de oude leverancier Atos. Daarvan is het contract opnieuw verlengd.'
Beterschap
De gemeente Almere sloot na een aanbesteding medio januari 2013 een contract van minimaal vier jaar met Fujitsu voor het leveren van werkplek- en rekencentrumdiensten. Fujitsu zou het stokje overnemen van Atos, dat in 2007 met de gemeente het eerste uitbestedingscontract sloot. De overgang naar de door de nieuwe partner ingerichte en beheerde ict-omgeving is echter nog steeds niet afgerond. Accountant PWC sprak in een jaarrekeningrapportage in het najaar van 2013 dat de migratie en grote impact heeft op de organisatie. 'Het traject heeft een lange doorlooptijd, verloopt moeizaam en beperkt de beschikbaarheid van uw eigen mensen en middelen', schreef PWC aan het college van B&W.
Het college beloofde beterschap, stelde een verbeterplan op met een strakkere aansturing en meldde te verwachten dat dit voorjaar de transitie en de migratie konden worden afgerond. Uit de technische voorjaarsnota blijkt echter dat het migratietraject nog steeds niet klaar is én opnieuw meer kost. 'De migratie vertraagt door de complexe onderlinge samenhang binnen en tussen de applicaties. Dit betekent dat de looptijd van het project moet worden verlengd tot eind 2014. Dit heeft financiële consequenties', staat in de nota. Een van die gevolgen is dat de samenwerking met de oude ict-leverancier Atos blijft gecontinueerd totdat de transitie en migratie naar Fuijtsu is voltooid.
Complicaties
Uit de nota blijkt verder dat voor de uitvoering van de daadwerkelijke transitie en migratie van de werkplekken en het rekencentrum nu gekozen is voor een gefaseerde aanpak. 'De complexiteit van de transitie- en migratie-opgave vereist een stevige aansturing van het project. Het project wordt per fase uitgevoerd en elke fase wordt zorgvuldig voorbereid. Dankzij deze aanpak is de transitie en migratie goed op gang. De migratie van werkplekken en bijhorende standaardsoftware is gestart', schrijft de gemeente in de nota.
Maar, zo constateerde de gemeente, na afronding van de laatste testfase bleek dat de planning van de migratie van de applicaties moet worden bijgesteld. Daarbij zijn de volgende maatregelen genomen: een herziening van de migratieplanning, het inbouwen van meer noodzakelijke verwerkings- en reparatietijd tussen de diverse eenheden in de migratie, een uitbreiding van de capaciteit binnen het programma (aan de zijde van de organisatie en aan de zijde van de leveranciers), het creëren van voldoende tijd om de werklast te verwerken en eventuele reparaties te kunnen doen, het uitvoeren van een evaluatie (en de geleerde lessen effectueren) en het voorbereiden van een uitwijkscenario.
Extra complicatie was het regelen van de overgang van Windows XP naar Windows 7. De gemeente Almere heeft een regeling met Microsoft getroffen waardoor de ondersteuning van XP is verlengd tijdens de overstap naar Windows 7.
Volgens de gemeente zou de overgang van Atos naar Fujitsu naar verwachting een voordeel opleveren van een kwart miljoen euro in 2014 en half miljoen vanaf 2015. Maar of die voordelen behaald kunnen worden, is de vraag.
Lees ook