Managed hosting door True

Extra onderzoek betreft Werk.nl en Tunnels A73

 

Vrouw notitieblok onderzoek vragenlijst

Het aanvullend onderzoek dat de tijdelijke commissie ICT-projecten bij de overheid naar twee cases laat uitvoeren, richt zich op Werk.nl en Tunnels A73. Dat melden ingewijde bronnen. Opmerkelijk genoeg wordt het programma Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA) met rust gelaten, terwijl dat toch een actueel dossier is met vele haken en ogen. Welk bureau het extra onderzoek, dat 13 december start, gaat uitvoeren, is nog niet bekend.

Afgelopen oktober rondde Policy Research zijn onderzoek af naar zeven ict-casussen van de overheid. Volgens de tijdelijke commissie ICT-projecten zijn met de conclusies uit het eindrapport van Policy Research nog niet alle onderzoeksvragen beantwoord. Er is nader onderzoek nodig naar aanbestedingsprocedures, contracten, opdrachtgeverschap en geldstromen. In dit kader worden nog eens twee projecten onder de loupe genomen. Het eindrapport verschijnt daarom zo'n driekwart later, namelijk in het najaar van 2014.

Werk.nl en Tunnels A73

Volgens ingewijden worden de casussen Werk.nl en Tunnels A73 extra onderzocht. Werk.nl zou gekozen zijn omdat op die manier ook de gehele ict van UWV mee kan worden genomen, vanwege eerdere grote mislukkingen bij de uitvoeringsinstantie. Het project Tunnels A73 wordt nog eens extra bekeken omdat er door de betrokken organisaties geen bevredigende antwoorden op vragen zijn gekomen.

Opvallend is dat het programma mGBA niet is geselecteerd. Naar verluidt speelt mee dat dit politiek gevoelige ict-onderwerp de positie van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Registraties in gevaar zou kunnen brengen mochten er ongevallige zaken uit een extra onderzoek naar voren komen. Plasterk gaf begin november groen licht voor de voortgang van het programma mGBA.

Zowel VVD-kamerlid Ton Elias, voorzitter van de commissie, als de woordvoerder van de Tweede Kamer willen niet reageren op vragen over de keuze voor de twee cases en het niet selecteren van de mGBA. De commissie liet in een brief aan het Presidium van de Tweede Kamer begin november nog wel weten de mogelijkheid open te houden dat zij na het verdiepingsonderzoek, om de onderste steen boven te krijgen, bevoegdheden nodig heeft die een parlementaire enquêtecommissie wél en een tijdelijke commissie niet heeft.

Zeven casussen

Policy Research Corporation Nederland won afgelopen februari de gunning voor het uitvoeren van het parlementaire onderzoek naar ict-projecten bij de overheid. Het doel daarvan is drieledig. Het eerste doel is het in kaart brengen van de misgelopen maatschappelijke effecten door het mislukken van ict-projecten. Het tweede doel is het aangeven van de belangrijkste stappen om tot een betere ict-inrichting bij de overheid te komen. Daarnaast heeft het parlementaire onderzoek ook tot doel de informatiepositie van de Tweede Kamer te versterken.

Het onderzoek telt zeven casussen: Modernisering Gemeentelijke Basisadministraties (mGBA), EPD, Tunnels A73, C2000, OV-chipkaart, (het later toegevoegde) Werk.nl en de migratie van een mainframe- naar een winframe-omgeving bij RDW. De eerste zes zijn hoofdpijndossiers; het laatste project is succesvol verlopen. Opmerkelijk is dat grote miskleunen bij Defensie, Justitie en de Belastingdienst ontbreken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4933248). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.