Managed hosting door True

Handelsmissie Palestijnse gebieden pakt ICT mee

 

Palestijnse ict'ers

De ministeries van Algemene Zaken en van Buitenlandse Zaken organiseren van 6 tot 8 december een economische missie naar de Palestijnse Gebieden (Bethlehem). Tijdens het bezoek wordt aparte aandacht aan ict gegeven. Volgens de bij de handelsreis betrokken organisaties liggen er op dit terrein namelijk kansen op het gebied van nieuwe afzetmogelijkheden, offshoring, subsidiëring van investeringen en toegang tot aanpalende exportmarkten als het Golfgebied.

Minister-president Mark Rutte, minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken), minister Lilian Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Bernard Wientjes (voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW) nemen deel aan deze handelsreis, waarbij specifieke aandacht aan ict gegeven zal worden.

Afzetmarkt

Volgens Paul Tjia van GPI Consultancy, die de reis coördineert, is de belangstelling om deel te nemen aan de economische missie naar Palestina groter dan verwacht. De groep telt zo'n zeventig deelnemers uit diverse sectoren, waaronder ict. Na het bezoek aan Palestina reist de overheidsdelegatie door naar Israël.

Tjia wijst er op dat de Palestijnse gebieden een interessante nieuwe afzetmarkt vormen. Hij geeft als voorbeeld de diverse VN-organisaties die er actief zijn en jaarlijks goed zijn voor zo'n achthonderd miljoen dollar aan SAP-opdrachten om hun bedrijfsvoering te ondersteunen. Ook zijn er diverse subsidies waar ondernemers van kunnen profiteren, zoals PSI+ (60 procent subsidie op investeringen in Palestina) en het nieuwe Dutch Good Growth Fund (waarin 750 miljoen euro ter ondersteuning van export naar en investeringen in onder andere Palestina).

Offshoring

Offshore-specialist Tjia bestempelt Palestina als 'een nearshore outsourcing locatie', waar tegen lagere kosten hoogwaardig ict- en data-entry-werk verricht kan worden. Ook kan Nederlandse software in het Arabisch worden overgezet. Ict en telecom zijn groeisectoren. Er bestaan momenteel omstreeks driehonderd ict-gerelateerde bedrijven, zowel uit de Westbank als Gaza, die aan ruim vijfduizend mensen werk verschaffen. De Palestijnse bedrijven beschikken over technologische expertise, van websitebouw en mobiele applicaties tot en met applicatieontwikkeling in Oracle, SQL, ASP HTML, Java, .NET of C#. De beheersing van de Engelse taal is er goed. Sommige van de ict-dienstverleners richten zich volledig op buitenlandse klanten, en werken onder meer voor BMW, Volvo, Alcatel-Lucent, Lufthansa, Microsoft, Fujitsu, HP, Intel en Cisco. 

Verder bieden de Palestijnse zakelijke netwerken in de regio Nederlandse bedrijven toegang tot veelbelovende ict-exportmarkten, zoals het Golfgebied (Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten), aldus Tjia. 

Handelsmissie

De missie begint op 6 december met excursies, zoals de Geboortekerk in Bethlehem, en bedrijfsbezoeken. Op 7 december vindt het Nederlands-Palestijns Samenwerkingsforum plaats, dat wordt geopend door minister-president Rutte en premier Hamdallah van de Palestijnse gebieden. Hierbij vindt een aparte bijeenkomst voor de ict-deelnemers plaats, in aanwezigheid van de Palestijnse minister van IT en Telecom en de branchevereniging Palestinian IT Association of Companies (PITA). 

Het Centrum tot Bevordering van de Import uit Ontwikkelingslanden (CBI, ministerie van Buitenlandse Zaken) heeft het plan om later in de week nog een aparte ict-conferentie te organiseren voor lokale partijen en donororganisaties. Op 15 en 16 december vindt overigens in Ramallah de jaarlijkse Expotech plaats. Dat is een belangrijke internationale ict-conferentie in de Palestijnse Gebieden.

Het Agentschap NL (ministerie van EZ), Global Gas Network Initiative (GGNI), CBI, Hak & Partners, het Netherlands Water Partnership (NWP) en Wittenburg Council zijn mede-organisatoren van de missies naar de Palestijnse gebieden en Israël.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4932689). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Buitenlandse Zaken

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.