Managed hosting door True

Rijks-CIO Maarten Hillenaar vertrekt

 

Maarten Hillenaar legt per 1 januari 2014 zijn functie als directeur Informatiseringsbeleid en CIO Rijk neer. Hij heeft er dan vijf jaar opzitten en wil de tijd en ruimte nemen voor zijn eigen professionele ontwikkeling. Dit meldt iBestuur, het platform voor de iOverheid. Speerpunten in zijn beleid waren onder andere het terugdringen van het aantal rekencentra bij het rijk, het propageren van hergebruik van ict-middelen en het vergroten van samenwerking op ict-gebied tussen ministeries.

Tegen iBestuur zegt Hillenaar dat hij bij zijn aantreden een periode van ongeveer drie jaar als Rijks-chief information officer (cio) in zijn hoofd had. Maar nadat hij de I-strategie voor de rijksoverheid had bepaald, wilde hij deze ook verder ontwikkelen. Voor hij het wist was hij vijf jaar verder.

Afgelopen zomer kreeg hij het gevoel te moeten stoppen. Hij wil weer investeren in zijn eigen professionaliteit. Daar kwam hij te weinig aan toe. Bovendien heeft het Rijks-cio-schap veel van Hillenaar geëist: 'Deze baan vraagt veel van je, slurpt je als het ware op.. Ik heb altijd veel gesport, dat is er bij ingeschoten. Een gezonde geest in een gezond lichaam: die balans wil ik terugvinden', aldus Hillenaar in het interview bij iBestuur.

Hillenaar heeft nog geen nieuwe baan en gaat er eerst een maand of drie tussenuit. Over zijn opvolging is nog niets bekend.

Toekomstbeeld

In een interview met Computable uit 2011 vertelde Hillenaar dat zijn toekomstbeeld was dat in 2015 een rijksambtenaar overal behoort te kunnen werken, al is het in de achtertuin, met elk willekeurig apparaat en op elk tijdstip. De ambtenaar moet op een veilige manier bij zijn documenten kunnen komen, kunnen communiceren met directe collega's en een hele parafenlijn kunnen aanroepen als dat nodig is. Voordat dit beeld werkelijkheid kan worden, moet het ict-fundament van de rijksoverheid opnieuw worden gelegd. Elk departement bij de rijksoverheid had nog zijn eigen ict-huishouding. Samen met zijn departementale collega's heeft de Rijks-cio hier de laatste jaren aanzienlijke veranderingen in doorgevoerd. Hergebruik, samenwerking en consolidatie zijn daarbij de sleutelwoorden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4929559). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.