Managed hosting door True

‘Grote bedrijven stappen over op hybride cloud’

 

Zestig procent van de grote bedrijven geeft aan applicaties geheel of gedeeltelijk terug te halen uit de publieke cloud. Zij geven de voorkeur aan een hybride cloudstructuur, waarbij zij publieke clouddiensten koppelen aan servers in een eigen of gehuurd datacenter. Dit blijkt uit onderzoek van Rackspace Hosting onder vierhonderd ict-beslissers in de VS en Europa.

Het onderzoek, uitgevoerd door onafhankelijk marktonderzoeker Vanson Bourne, ging in op het gebruik van de verschillende typen cloud (public, private en hybrid) bij bedrijven. De deelnemers zijn werkzaam bij zowel publieke als private ondernemingen met meer dan duizend medewerkers.

Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de respondenten specifieke applicaties of rekentaken gedeeltelijk (41 procent) of geheel (19 procent) uit de public cloud weghaalt. Dit om beperkingen die zij zien in de publieke cloud, of extra mogelijkheden van een hybride omgeving.

‘Denk daarbij aan grote databasetoepassingen, waarvan de performance in de publieke cloud niet kan worden gegarandeerd, bijvoorbeeld wanneer de buurman op een gedeelde server met zijn database aan de slag gaat’, zegt country manager Angelo Dijkstra van Rackspace Nederland. Door de database onder te brengen in een eigen datacenter kunnen de prestaties worden gegarandeerd. ‘Vroeger – lees zes maanden geleden – had je die keuze nog niet. Nu wel.’ Voor software die in de cloud draait, speelt dit volgens Dijkstra overigens nauwelijks.

Eindpunt, geen opstapje

Het onderzoek toont dat de meerderheid (60 procent) van de ict-beslissers de hybride cloud eerder als eindpunt in hun transitie naar de cloud zien, dan als een opstapje naar de public cloud. ‘Uiteindelijk wordt alles hybride’, voorspelt Dijkstra. Hij ziet klanten overstappen nu van een publieke cloud naar een private cloud, en overigens ook andersom.

Voor de internationale pizzabakker Domino’s draait Rackspace het betalingssysteem in een private cloud. Maar de sites waarop klanten pizza’s in verschillende landen kunnen bestellen, staan in de publieke cloud. Die keuze heeft weinig met prestaties te maken, weet Dijkstra. ‘De internationale PCI-normen (payment card industrie) schrijven botweg voor dat de betalingen via een eigen systeem lopen. Voor de sites profiteert Domino’s van de flexibiliteit en schaalbaarheid van de publieke cloud.’

Hybride cloud

Het onderzoek laat zien dat de hybride cloud door bijna driekwart (72 procent) van de respondenten wordt gebruikt voor een deel van hun applicaties. Hun belangrijkste redenen daarvoor zijn: betere beveiliging (52 procent), meer controle (42 procent) en verhoogde performance en betrouwbaarheid (37 procent).

De onderzoeksresultaten worden bekrachtigd door gebruikers van de hybride cloud. Zij noemen als belangrijkste voordelen: meer controle (59 procent), betere beveiliging (54 procent) en betrouwbaarheid (48 procent), lagere kosten (46 procent) en hogere performance (44 procent). Vooral de gemiddelde vermindering in overall kosten door het gebruik van de hybride cloud, is met 17 procent substantieel.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4799988). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.