Managed hosting door True

Capgemini krijgt 5 miljoen voor jeugdzorgsysteem

 

jeugdzorg hulpverlening jongeren

Het gemeenschappelijke automatiseringssysteem dat ict-dienstverlener Capgemini ontwikkelt voor zestien bureaus jeugdzorg gaat vijf miljoen euro kosten. Dat blijkt uit uitspraken van directeur Erik Gerritsen van Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam in het ambtenarenvakblad Binnenlands Bestuur.

Capgemini haalde onlangs de opdracht voor de ontwikkeling van webapplicaties voor de jeugdzorg in Nederland. De webapplicatie vervangt de systemen IJ (Informatie Jeugdzorg) en Kits (voor meldingen van kindermishandeling). Het nieuwe systeem gaat uit van het gezin als basis voor het zorgdossier, in plaats van het individu. Die manier van werken voorkomt dat informatie moet worden gekopieerd voor alle betrokken gezinsleden.

Naast de nieuwe manier van werken, waren er ook andere redenen de software te vervangen. Het onderhoud aan de software werd de bureaus jeugdzorg te duur. Bovendien was voor het programma Kits nog maar één programmeur met kennis van het systeem. Tot overmaat van ramp woont die in Zweden.

De opzet voor het nieuwe systeem is ontwikkeld bij Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam waar Gerritsen directeur is. Daar draait software, die als een schil om de twee oude systemen ligt. De schil maakt het onderliggende systeem slimmer, terwijl bestaande koppelingen met de Gemeentelijke Basis Administratie en andere zorgverleners intact blijven.

Dubbel tarief

Overigens doen de bureaus jeugdzorg in de provincies Flevoland, Zeeland en Noord-Brabant niet mee in de ontwikkeling van het nieuwe systeem. Zij kregen van de provincie geen toestemming bij het nieuwe ict-systeem aan te haken. Dat kan volgens Gerritsen ook achteraf. ‘Maar dan wel tegen dubbel tarief’, zegt hij in Binnenlands Bestuur. Een voordeel van de webapplicatie is dat het systeem flexibel kan meebewegen met het aantal gebruikers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4795630). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

5 miljoen is teveel betaald, een snelle analyse leert dat het bedrag (met een flinke slag om de arm) trussen 1,5 3n 3 miljoen maximaqal zal kosten. Weer een voorbeeld van mismanagement door te weinig kennis bij de opdrachtgever, waardoor onze belasting gelden weer verkwanseld worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.