Managed hosting door True

OR Kadaster geeft negatief advies outsourcing

 

De ondernemingsraad (or) van het Kadaster heeft de directie negatief geadviseerd over de voorgenomen outsourcing van het datacenter naar Capgemini. De directie bestudeert dit advies en komt binnen een paar weken met een reactie. Afgelopen najaar sloot zij nog een sociaal akkoord met de vakbonden voor de negentig ict-medewerkers die, als zij hun huidige werk willen behouden, naar de automatiseerder moeten overstappen.

Het sociaal akkoord heeft de ondernemingsraad van het Kadaster niet kunnen overtuigen om een positief advies af te geven. Secretaris Nico Somerwil wil echter geen toelichting geven. Hij zegt in een reactie: 'We hebben met de bestuurder afgesproken niet eerder verder/breder te communiceren dan dat er een formele reactie van de bestuurder is gekomen op het door ons gegeven advies.'

Ook woordvoerster Carla Mulder van het Kadaster kan geen inhoudelijke reactie geven. Zij stelt: 'De directie bestudeert dit advies en neemt daarna een beslissing over het vervolg. De or en de directie gaan gedurende dit proces niet in op de inhoud van het advies. Naar verwachting volgt binnen een paar weken een reactie van de directie.'

Onbegrip

Het Kadaster wil de ict-taken op het gebied van kantoorautomatisering, werkplekbeheer en rekencentrumdiensten uitbesteden. In maart 2012 won Capgemini de aanbesteding hiervoor. Het contract tussen Capgemini en de landelijke organisatie voor het registreren en verstrekken van vastgoedgegevens zou voor tien jaar worden afgesloten. 

Nadat de vakbonden en de directie na lang onderhandelen tot een akkoord waren gekomen, moest alleen nog de ondernemingsraad een advies geven. Alleen vonden bij het Kadaster eerst nieuwe or-verkiezingen plaats. De directie wilde het liefst een advies over het uitbestedingsplan van de oude medezeggenschapsraad, omdat die in het dossier was ingewerkt. Al is het maar de vraag of de oude or wel positief zou hebben geadviseerd. Er heerst veel onbegrip over de uitbestedingsplannen. Het merendeel van de medewerkers, vertegenwoordigd door de belangengroep Bezorgd Datacenter, blijkt ook niet naar Capgemini te willen. De oude or vond eigenlijk dat het Kadaster via een intern verbetertraject de ict kan verbeteren in plaats van via een miljoenen kostend uitbestedingstraject.

Projectleider vertrokken

Saillant detail is dat de architect van het plan, chief information officer en mede-bestuurslid Arco Groothedde, na de zomer van 2012 bij het Kadaster is vertrokken. Hij zette zijn carrière elders voort en werd afgelopen september directeur van Trans Link Systems, de beheerorganisatie van de chipkaart. Volgens zegsvrouw Carla Mulder past zijn vertrek bij een besluit dat al in 2005 was genomen. 'Toen al is voorzien dat de raad van bestuur op termijn terug zou gaan van drie naar twee personen. Dat moment was eind 2012.'

Toch is de algemene opvatting dat het bij ingrijpende uitbestedingstrajecten niet handig is dat de projectleiding wijzigt. Mulder wijst er op dat Groothedde werkte binnen een collegiaal bestuur van het Kadaster en dat beide andere bestuurders ook betrokken zijn bij het traject. Bovendien heeft het Kadaster vanaf 1 januari 2013 een kadasterbrede Directieraad. Eén van de directies is IT, onder leiding van Tom Dijkstra. Hiermee is it op strategisch niveau in de top van de organisatie belegd, aldus Mulder.

Onvrede over bonden

Capgemini had het uitbestedingscontract graag voor het einde van 2012 in de boeken willen schrijven. Dat is niet gelukt, hoewel de vakbonden wel een fiat hadden gegeven aan het sociale akkoord waarbij Kadaster-medewerkers onder vergelijkbare arbeidsvoorwaarden kunnen overstappen naar de automatiseerder. Overigens blijkt de steun van de vakbonden niet unaniem gedragen te worden. AbvaKabo heeft niet getekend, omdat de overgrote meerderheid van de AbvaKabo-leden binnen het Datacenter van het Kadaster tegen het akkoord was.

Opvallend is verder dat volgens ingewijden de overige bonden, Bond van Kadaster Personeel (bvK), VVK (Vereniging voor Kadaster) en CNV Publieke Zaak, geen ledenraadpleging hebben gehouden voordat ze het akkoord ondertekenden. Dat is niet in goed aarde gevallen bij een deel van het betrokken Kadaster-personeel.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4637393). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.