Managed hosting door True

Capgemini wint ICT-uitbesteding Kadaster

 

Het Kadaster heeft Capgemini geselecteerd voor een groot uitbestedingstraject op het gebied van kantoorautomatisering, werkplekbeheer en rekencentrumdiensten uitbesteden. Atos, HP, KPN Corporate Market en T-Systems hebben het nakijken. Het betreft een voorlopige gunning van een tienjarige raamovereenkomst met een geraamde waarde die tussen de 150 miljoen en 350 miljoen euro ligt. Het draagvlak onder het negentigtal automatiseerders van het Kadaster die naar de ict-dienstverlener moeten overstappen om hun werk te behouden, is niet groot.

Het contract tussen Capgemini en de landelijke organisatie voor het registreren en verstrekken van vastgoedgegevens is nog niet definitief. De afgeschreven inschrijvers kunnen nog in de zogeheten Alcatel-termijn (15 dagen) bezwaar aantekenen tegen de gunning aan Capgemini. Het betrokken ict-personeel van het Kadaster is inmiddels ingelicht. Voor de definieve gunning moet Het Kadaster nog tot een akkoord komen met de vakbonden en de ondernemingsraad (or).

Het Kadaster wil door de uitbesteding de continuïteit van de ict-diensten beter gewaarborgd hebben, meer gebruik kunnen maken van standaardoplossingen en de innovatieve slagkracht vergroten. De op handen zijnde uitbesteding zorgt voor weerstand en onrust onder de medewerkers van het datacentrum. De or heeft begin augustus de directie op de hoogte gesteld van de zorgen die er bestaan over de gang van zaken. Het liefst zou de or zien dat het uitbestedingsplan wordt uitgesteld en dat er eerst naar andere manieren gekeken wordt om de ict-organisatie binnen het Kadaster te verbeteren en goedkoper in te richten.

Vrijwillige overstap

Medewerkers maken zich zorgen om hun baan en het behoud van hun uitstekende arbeidsvoorwaarden bij een andere werkgever. Vooral oudere medewerkers zitten niet te wachten op een overgang naar een andere werkgever. Een bijkomend aspect is dat werknemers van het Kadaster als zbo (zelfstandig bestuursorgaan) een ambtenarenstatus hebben. Zij kunnen daardoor niet gedwongen worden mee te gaan naar een andere werkgever. Een overstap geschiedt op vrijwillige basis. Mensen die bij het Kadaster willen blijven, worden boventallig verklaard. Gedurende een periode van achttien maanden wordt dan bekeken of er voor hen een andere functie gevonden kan worden.

Het uitgangspunt, meldt het Kadaster, is het begeleiden van medewerkers van werk naar werk. De organisatie biedt een terugkeergarantie van 2x 18 maanden als medewerkers buiten hun eigen schuld hun baan verliezen bij de leverancier.

Capgemini

Als medewerkers ervoor kiezen om over te gaan naar Capgemini, komen zij in dienst van de divisie Infrastructure Services. De ict-dienstverlener werkt in Nederland nauw samen met zijn Indiase offshore-vestiging. Het bedrijf staat bekend om zijn stille saneringen. Recent is aangegeven dat de divisie Capgemini Application Services in Nederland zijn applicatiediensten en productdivisies in elkaar schuift. Volgens het bedrijf heeft dit geen personele gevolgen en heeft de or van Capgemini daarom een positief advies verleend. Bij Computable kwamen echter ook andere geluiden binnen die er op zouden duiden dat de herstructurering wel banen kost.

Kadaster en ict

Er werken ruim tweeduizend medewerkers bij het Kadaster, dat zijn hoofdkantoor in Apeldoorn heeft. Daarvan zijn 260 ict'ers in vaste dienst. Zo'n honderd ict-medewerkers zijn inhuurkracht. Van de 260 ict'ers zitten er circa negentig bij het rekencentrum; 170 medewerkers houden zich bezig met systeemontwikkeling, architectuur, applicatiebeheer en -onderhoud en projectmanagement. Die activiteiten worden niet uitbesteed.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4424192). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.