Managed hosting door True

Hogescholen bouwen landelijke monitor cyberincidenten

 

Haagse Hogeschool (archief).

De Haagse Hogeschool, Hogeschool Saxion en NHL Stenden Hogeschool gaan onderzoek doen naar cybersecurity. Die praktijkgerichte onderzoeken komen samen in het Expertisecentrum Cyberweerbaar Nederland. De hbo-instellingen zeggen dat ze het cybercriminelen moeilijk gaan maken en bouwen ook aan een landelijke monitor cyberincidenten.

De scholen ontvangen gezamenlijk een miljoen euro subsidie voor vier jaar. Als na een tussentijdse evaluatie blijkt dat het onderzoek goed loopt, wordt de subsidie nog eens met vier jaar en een miljoen euro subsidie verlengd. Het gaat om een Sprong-subsidie van regieorgaan SIA dat onderdeel is van NWO.

‘Met ons onderzoek gaan we het cybercriminelen veel moeilijker maken’, zegt lector cybercrime & cybersecurity van De Haagse Hogeschool, Rutger Leukfeldt. Het richt zich op de menselijke factor: de mens achter de dader en achter het slachtoffer, vertelt hij. ‘In het onderzoek kijken we naar de processen waar daders gebruik van maken waardoor slachtoffers van cybercrime er steeds weer intrappen. Cybercriminelen zitten niet stil.’

‘Technisch is cybercrime een razendsnel ontwikkelende misdaadsoort. Alles wat we kunnen doen om ze beter te begrijpen hoe we hen kunnen tegenhouden, zal helpen’, aldus Leukfeldt..

Landelijke monitor

Volgens lector maatschappelijke veiligheid van Hogeschool Saxion, Remco Spithoven, is de oprichting van het expertisenetwerk hard nodig. ‘Veel organisaties zijn nu vooral druk om hun eigen organisatie te verdedigen en dat is goed, maar samen zie je in kortere tijd beter wat er gebeurt in de dynamische, digitale omgeving.’

Naast het beter begrijpen van cybercriminelen is het van belang om de eindgebruikers en hun gedrag beter te begrijpen, vindt Jurjen Jansen, lector cybersafety en digitale weerbaarheid bij NHL Stenden. ‘Eén van de gezamenlijke doelen is om een landelijke monitor cyberincidenten te bouwen en te onderhouden.' Ook worden lab-omgevingen ingericht waarbinnen experimenten en simulaties plaatsvinden. 

In een gezamenlijk persbericht stellen de hogescholen dat ze in de eigen regio continu in contact staan met bedrijven, koepelorganisaties en gemeenten. De resultaten van het onderzoek van het Expertisenetwerk Cyberweerbaar Nederland worden niet alleen gepubliceerd, maar vinden ook hun weg naar de praktijk door die nauwe samenwerking in de regio, stellen ze.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7461070). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.