Managed hosting door True

School dicht door datalek na migratie naar Office

Amersfoorts Farel College sluit deuren tot lek is gedicht

 

cybersecurity

Leerlingen van het Farel College in Amersfoort kunnen sinds donderdagmiddag geen schoolwerk meer doen. De middelbare school kampt met een datalek na de migratie van Google naar Microsoft Office. Lesmateriaal en roosters zijn niet toegankelijk en dus sluit de school haar deuren.

Het Farel College stapte eind juni over van een Google-omgeving naar Office 365. Sindsdien werken leerlingen en leraren dus met programma's als Word, Excel en Powerpoint. Documenten slaan ze op in cloudopslagtool OneDrive. Ict-dienstverlener Serve it uit Harderwijk was betrokken bij de migratie.

Afgelopen donderdagochtend ontdekte de school een datalek in OneDrive. Het lek ontstond doordat aan diverse bestanden het label 'everyone' was toegekend, meldt rector Gijs van Andel aan Computable. Dit label betekent dat de bestanden zichtbaar zijn voor iedereen. Volgens de rector lijkt het erop dat het vooral algemene informatie en lesmateriaal van docenten betreft.

Toegang ontzeggen

"Bij de migratie deed zich een aantal hardnekkige omzetproblemen voor"

Direct na ontdekking van het lek is besloten om leerlingen de toegang tot Office te ontzeggen. Dit gebeurde in overleg met het schoolbestuur en de functionaris gegevensbescherming van de scholengroep waarvan het Farel onderdeel is. Doordat leerlingen en docent niet kunnen werken, wordt tot maandag geen les gegeven. Ouders en leerlingen ontvingen hierover bericht. Daarin staat ook dat zich bij de migratie 'een aantal omzetproblemen' voordeed, 'enkele blijken hardnekkig'.

Ondertussen onderzoekt de school samen met ict-bedrijf Serve it de omvang van het datalek. De experts zijn bezig het lek te dichten, een proces dat volgens rector Van Andel deze vrijdagmiddag is afgerond. Hij zegt dat de school het datalek heeft gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7412256). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.