Managed hosting door True

Alexa ontpopt zich als talenwonder

 

Mensen over de hele wereld kunnen straks gemakkelijker in hun moedertaal communiceren met virtuele assistenten. Het aantal talen dat bijvoorbeeld Alexa kan begrijpen, wordt aanzienlijk vergroot.

Amazon Science heeft een dataset van 51 talen gemaakt die meer dan een miljoen gesproken 'uitingen' gebruikt. Onderzoeksresultaten van het National Robotarium, de Britse robotica- en ai-faciliteit, vormen de basis hiervoor. Dit project heeft de studie op gebied van meertalig taalbegrip een flinke stoot gegeven.

Onderzoekers van het National Robotarium, waarbij de Heriot-Watt Universiteit en de Universiteit van Edinburgh zijn betrokken, hebben een Spoken Language Understanding Resource Package (Slurp) ontwikkeld om het voor ai en machines gemakkelijker te maken om gesproken vragen en opdrachten van mensen te begrijpen.

Onderdeel van het pakket is een open dataset in het Engels die achttien domeinen beslaat. Amazon heeft onlangs de Engelstalige Slurp-dataset gelokaliseerd en vertaald in vijftig typologisch diverse talen. Daardoor is een nieuwe meertalige dataset ontstaan met de naam Massive.

Hoewel virtuele assistenten op basis van gesproken taal de afgelopen tien jaar grote vooruitgang hebben geboekt, beperkt het begrip van natuurlijke taal (NLU) zich nog steeds tot een klein deel van de ruim zevenduizend talen die de wereld kent.

Een moeilijkheid bij het maken van massaal meertalige NLU-modellen is het gebrek aan gelabelde gegevens voor training en evaluatie. De nieuw gecreëerde Massive-dataset, die een miljoen gelabelde uitingen bevat, verspreid over 51 talen en openbroncode, vult deze leemte.

Amazon heeft een wereldwijde wedstrijd gelanceerd waarin onderzoekers worden uitgedaagd de beste systemen voor het begrijpen van gesproken taal te bouwen met behulp van de dataset.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7375847). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.