Managed hosting door True

Eset sluit aan bij securityclub voor het onderwijs

 

Securityspecialist Eset gaat samenwerken met de Security Assistance For Education & Research (Safer). Dat is een groep beveiligingsexperts die zich richt op de ict-beveiliging van onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Cybercriminelen richten hun aanvallen zoals ransomware steeds vaker op de onderwijssector. De beveiligers willen bovendien de diefstal van intellectueel eigendom tegengaan.

De aansluiting van het van oorsprong Slowaakse ict-beveiligingsbedrijf gebeurt op initiatief van Eset’s senior malware onderzoeker en mede-oprichter van Safer, Marc-Étienne Léveillé. Léveillé, draagt bij aan onderzoek naar Windigo en Kobalos. Kobalos is een Linux-backdoor die zich richt op supercomputers en computers die gebruikt worden in universiteiten en wetenschappelijke instellingen. 

Bij de Windigo-aanvallen richtte een internationale criminele bende zich met succes op meer dan 1500 onderwijs- en onderzoeksinstellingen. De campagne duurde zeven jaar. Het onderzoek naar Kobalos gebeurde in samenwerking met Cern. Andere organisaties die het werk van Safer ondersteunen, zijn onder andere Berkeley Lab en WLCG. Dat is een wereldwijd grid aan computers voor wetenschappelijk onderzoek.

Ransomware

Door de samenwerking van de beveiligingsexperts moeten onderwijsinstellingen gezamenlijk een vuist maken tegen het groeiend aantal cyberaanvallen. Criminelen ontwikkelen namelijk steeds vaker vernuftige, op maat gemaakte malware die de securityafdeling van universiteiten en onderzoeksinstellingen tot wanhoop drijft. Soms gaan instellingen zelfs over tot het betalen van losgeld, zoals de Universiteit van Maastricht

Eset is het enige bedrijfslid. De overige leden komen van verschillende onderzoeks- en onderwijsinstellingen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7273813). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.