Managed hosting door True

Scholen woest op Iddink na tariefexplosie Magister

 

Data-explosie

De coöperatie voor schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs Sivon is al weken in overleg met Iddink Group, aanbieder van leerlingvolgsysteem Magister. Aanleiding is de brief die scholen enkele weken voor de zomervakantie ontvingen en waarin werd aangekondigd dat de licentietarieven stijgen van 17,49 naar 22,49 euro per leerling.

Dit meldt Dagblad Trouw. Volgens experts zou de prijsstijging te maken hebben met de overname van Iddink door Sanoma Learning. Het Finse Sanoma Learning is in Nederland bekend van onderwijsuitgeverij Malmberg. Iddink is bekend van Magister en Eduarte, leerlingvolgsystemen die in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) veel populariteit genieten. Het Edese bedrijf regelt ook de distributie van leermiddelen, zoals boeken en lesmateriaal.

Toen Sanoma Learning Iddink wilde overnemen, moest dat vorig jaar eerst worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt. Die stond de overname uiteindelijk alleen toe als via Magister ook leermiddelen van andere uitgevers dan Sanoma’s Malmberg gekoppeld konden blijven worden. Ook producten van Noordhoff of Thieme moeten binnen de elektronische leeromgeving van Magister beschikbaar zijn teneinde voldoende concurrentie te houden. 

Nu lijkt er toch sprake van een ‘vendor lock-in’, want overstappen naar de enige concurrent Somtoday is volgens onderwijsmedewerkers zeker in deze periode van afstandsonderwijs een operatie die je niet zomaar onderneemt.

Marktpositie onderzocht

Saillant detail is dat ACM vorig jaar de overname door Sanoma heeft goedgekeurd want er zou zogenaamd voldoende concurrentie overblijven. 

De ACM wilde eerst onderzoeken of Sanoma Learning na de overname niet een te sterke marktpositie zou krijgen, vooral in het voortgezet onderwijs. De toezichthouder trachtte te voorkomen dat Sanoma de lesboeken van Malmberg beter gaat ontsluiten op leerlingvolgsysteem Magister dan lesboeken van andere uitgeverijen. Iddink Group heeft via Magister en Eduarte zeventig procent van de markt voor elektronische leeromgevingen en studentenadministratie in handen. Eisen die destijds aan de overname werden gesteld waren onder meer dat concurrenten van Malmberg na de overname onder gelijke voorwaarden toegang krijgen tot Magister. Ook moeten zij op dezelfde manier als Malmberg toegang krijgen tot data uit Magister. Opvallend was dat de ACM deze voorwaarde niet specifiek oplegde voor Eduarte, Iddinks onderwijsinformatiesysteem voor het mbo.

Verplichte tariefstijgingen

De ophef rond de verplichte tariefstijging die in het onderwijs speelt, doet denken aan eerdere ruzies tussen gemeenten en Vicrea over verplichte tariefstijgingen in 2016. Twee jaar eerder was het in gemeenteland onrustig toen Pinkroccade Local Government in de zomer 2014 de producttarieven met ongeveer de helft verhoogde.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7076416). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.