Managed hosting door True

UvA en TomTom openen ai-lab voor autonoom rijden

 

UvA-hoogleraren kunstmatige intelligentie, Theo Gevers en Cees Snoek, starten met het Nederlandse bedrijf TomTom, specialist op het gebied van locatietechnologie, een nieuw publiek-privaat onderzoekslab. In het Atlas Lab gaan ze zich richten op de inzet van kunstmatige intelligentie voor het maken van geavanceerde, precieze en veilige high-definition (hd)-kaarten voor zelfrijdende auto’s. Het lab wordt onderdeel van ICAI, het nationale Innovatie Centrum voor AI, op Amsterdam Science Park.

In samenwerking met TomTom gaat de Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzoek doen naar de inzet van kunstmatige intelligentie bij het maken en analyseren van hd-kaarten die geschikt zijn voor alle niveaus van autonoom rijden. Gevers, die net als collega Snoek in dienst treedt als een van de wetenschappelijke directeuren van het Atlas Lab, geeft aan dat de UvA al jaren onderzoek doet naar het automatisch herkennen van objecten in beelden en video's. Ook stelt hij dat het herkennen van objecten en het maken van hd-kaarten in complexe omgevingen, zoals bij rijdende auto’s het geval is, nog steeds een uitdaging is. De samenwerking met TomTom moet hieraan een impuls geven.

Mobile mapping

In het Atlas lab werken vijf promovendi de komende vijf jaar aan projecten die streven naar het automatisch herkennen van objecten als verkeersborden door zelfrijdende voertuigen, 3d-lokalisatie van voertuigen en het combineren van zogenaamde LIDAR laser- en camerabeelden. Deze techniek gebruikt pulserende lasers om een accuraat 3d-beeld van fysieke ruimtes te krijgen. Voor het verkrijgen van data wordt gebruik gemaakt van Mobile Mapping-auto’s van TomTom. Dit zijn voertuigen uitgerust met sensoren, zoals LIDAR-systemen en camera’s.

Innovatie Centrum voor AI

Het Atlas Lab maakt onderdeel uit van het nationale Innovatie Centrum voor AI (ICAI). Het afgelopen jaar werden al AIRlab Amsterdam (een gezamenlijk industrie-lab met Ahold Delhaize), het Nationaal Politielab (samenwerking UvA, Universiteit Utrecht en de Nationale Politie), Elsevier AI Lab (samenwerking UvA, Vrije Universiteit en Elsevier) en AIM Lab (samenwerking UvA en het Inception Institute of Artificial Intelligence uit de Verenigde Arabische Emiraten) opgericht.

Andere labs zijn het Delta Lab (samenwerking met Bosch en UvA), het QUVA Lab (samenwerking UvA en Qualcomm), het AI for Fintech Lab (gezamenlijk fintech-ai lab van TU Delft en ING), het AIRlab Delft (een gezamenlijk industrie-lab met Ahold Delhaize bij TU Delft), het Radboud AI for Health Lab (samenwerking Radboud Universiteit en Radboud UMC) en het Thira Lab (samenwerking Thirona, Delft Imaging Systems en Radboud UMC).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6834423). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.