Managed hosting door True

ACM onderzoekt overname Iddink door Sanoma

Waakhond vreest dat Sanoma Learning te groot marktaandeel krijgt

 

Onderwijs

Sanoma Learning mag educatief dienstverlener Iddink Group niet zomaar overnemen. Samen hebben ze zo'n sterke marktpositie in het voortgezet onderwijs dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dit eerst wil onderzoeken voordat de waakhond een vergunning afgeeft.

Het Finse Sanoma Learning, in Nederland vooral bekend van onderwijsuitgeverij Malmberg, maakte in december 2018 bekend de Iddink Group te willen overnemen. De Iddink Group staat bekend om Magister en Eduart, leerlingvolgsystemen die in het voortgezet onderwijs veel worden gebruikt. Het Edese bedrijf regelt ook de distributie van leermiddelen, zoals boeken en lesmateriaal.

Het idee achter de overname lijkt om de leermiddelen van Sanoma gemakkelijker te verspreiden via de distributiekanalen van Iddink. Ook willen de partijen samen digitale producten ontwikkelen voor gepersonaliseerde lessen. Daarbij krijgen leerlingen per vak het geschikte lesniveau aangeboden.

Te groot marktaandeel

"Iddink zou zijn commerciële relatie met scholen kunnen gebruiken"

Na de overname krijgt Sanoma Learning mogelijk een te groot marktaandeel in handen, vermoedt de ACM. Nu al hebben beide vooral in het voortgezet onderwijs een sterke positie, schrijft de marktwaakhond. Via uitgeverij Malmberg beschikt Sanoma Learning daar over een marktaandeel tussen de twintig en dertig procent. Iddink heeft op de betreffende markt voor distributie van leermiddelen een aandeel van 28 procent. Bovendien vullen de activiteiten van Sanoma Learning en Iddink Group elkaar grotendeels aan en is er weinig overlap, aldus de ACM.

De ACM maakt zich vooral zorgen om de markt voor elektronische leeromgevingen en studentenadministratie, waar Iddink zelfs tot zeventig procent in handen heeft. Sanoma Learning zou namelijk kunnen besluiten om de lesboeken van Malmberg beter te ontsluiten op leerlingvolgsysteem Magister dan lesboeken van andere uitgeverijen.

'Mogelijk zou Iddink daarnaast zijn commerciële relatie met scholen kunnen gebruiken om scholen meer te sturen naar leermiddelen van Malmberg', schrijft de waakhond. Hierdoor worden andere aanbieders afgeschermd en kunnen ze niet meer concurreren. Malmberg heeft volgens de ACM in dat geval ook minder noodzaak om te innoveren. Bovendien heeft de Iddink Group als distributeur toegang tot commercieel gevoelige informatie over concurrenten van Malmberg.

Nader onderzoek

Voordat de ACM een vergunning voor de overname verleent, wil de autoriteit nader onderzoek doen. Bijvoorbeeld naar hoe gemakkelijk scholen kunnen overstappen op een ander elektronische leeromgeving en of scholen behoefte hebben aan een bundeling van Malmberg-boeken aan Magister.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6660552). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.