Managed hosting door True

Neelie Kroes: Lat onderwijs moet hoger

 

Neelie Kroes en partners van het CodePact tijdens de lancering

Neelie Kroes tekende op 21 mei 2015 het Codepact tijdens het Onderwijsfestival in het Eye in Amsterdam. Daar riep ze onderwijsprofessionals op om niet te wachten met het innoveren binnen het onderwijs. Volgens de frontvrouw van Startupdelta moet er nu actie worden ondernomen om de volgende werkende generatie klaar te stomen voor de veranderende arbeidsmarkt. Daarom tekenden vandaag zestien partijen het Codepact, zodat coderen en programmeren zo snel mogelijk verplicht worden in het curriculum van het basis- en voortgezet onderwijs.

Sinds maandag 18 mei 2015 vindt door het hele land het Onderwijsfestival plaats aan de hand van nationale ouderavonden. Aansluitend daarop opende Neelie Kroes vandaag het event van Onderwijsfestival initiatiefnemer 'Like to share’ voor onderwijsprofessionals. Tijdens dit event werd het Codepact aangegaan, waarbij partners als Google, Microsoft, Oracle en IBM tekenden voor steun voor het waarmaken van programmeren in het huidige curriculum. 

Keynote-spreker Neelie Kroes geeft tijdens de opening aan dat de noodzaak voor dit verplichte vak hoog is en dat onderwijsprofessionals nu al aan de slag moeten met het verbeteren van digitaal onderwijs. Door kinderen vroegtijdig kennis te laten maken met coderen, wordt een kweekvijver voor toekomstig talent gecreëerd. Bovendien is volgens Kroes het noodzakelijk dat Nederland zijn concurrentiepositie verstevigt, omdat in diverse buurlanden coderen inmiddels al een vaste plek heeft binnen het onderwijs. Daarbij is de noodzaak hoog, omdat er nu  al een groot tekort is aan technische specialisten.

Gespleten samenleving

Kroes geeft ook aan dat het Nederlandse onderwijs moet voorkomen dat er een gespleten samenleving ontstaat. 'Welke achtergrond een kind ook heeft, dat moet niet uitmaken in de kansen die hij of zij krijgt. Mede daarom moet code in het curriculum. De lat moet omhoog.'

De bewindsvrouw van Startupdelta, een ecosysteem van start-ups, geeft aan dat men wel hun rug naar technische innovatie kan keren, maar dat dat hen enkel isoleert. 'Elke baan is en wordt verbonden met code. Of men nu werkt in een ziekenhuis of automonteur is.'

Kroes wil voorkomen dat er achteraf een programma moet komen dat men op niveau brengt. Daarom moet code verplicht worden in het onderwijscurriculum van het basis-en voortgezet onderwijs. Daarbij hoeven we volgens Kroes niet meer te wachten op depts en afwikkelingen.

Codepact

In totaal tekenen zestien partijen het Codepact. Met het Codepact beloven de partijen elk hun bijdragen te leveren aan het digitaliseren van het onderwijs. Het voornaamste doel is om alle leerlingen van groep acht van de basisschool en van het eerste jaar op het voortgezet onderwijs de kans te geven om te leren programmeren, alsmede om kinderen logisch en gestructureerd te leren denken en te leren begrijpen hoe technologie werkt.

Daarnaast committeren de partners in CodePact zich onder andere aan het leveren van software, trainingen en lesmiddelen die programmeerlessen faciliteren voor zowel leerlingen als onderwijskrachten en ouders. Zo gaat IBM onder andere mentoren voor docenten beschikbaar stellen, een weekendschool aanbieden en via Jet-Net, VHTO en ECP gratis coding-lessen geven aan studenten en docenten. Oracle adopteerde eerder al tien scholen. Randstad stelt onder andere vestigingen beschikbaar voor programmeerlessen en gaat een congres organiseren voor leerkrachten, schooldirecteuren, it-bedrijven en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport met een masterclass programmeren voor docenten.

Luchtig beginnen

Een aantal partijen lichtten daarbij het belang van het pact toe. Zo geeft Peter Feld van Randstad aan de vraag naar programmeurs niet meer aan te kunnen. Daarom is het stimuleren van het programmeer-vak belangrijk, maar Feld wijst er ook op dat het vak licht moet worden geïntroduceerd. 'Kinderen moeten op een leuke manier worden uitgedaagd, dan pakken zij dit vak met een big smile op en zal het worden omarmt.'

IBM's Mark Essenboom doet daar een schepje bovenop en pleit ervoor dat programmeren niet alleen voor het primair en voorgezet onderwijs geschikt is. Volgens Essenboom moet het een doorlopende lijn zijn in het leerproces. 'Sterker nog, men moet niet meer worden opgeleid voor een diploma, maar het moet een mindset worden om altijd bij te blijven leren.' Essenboom is van mening dat 'bijscholing' continu nodig zal zijn om mee te kunnen draaien op professioneel en sociaal vlak in de maatschappij.

Fabian Jacott, CodeForSu, was als special guest vanuit Suriname overgevlogen. Met CodeForSu gaat hij met zijn team het coderen mogelijk maken voor het Surinaamse onderwijs. Jacott geeft aan dat ouders ook een belangrijke rol spelen in de adoptie van nieuwe curriculum. Zij kunnen de ontwikkeling namelijk breken, door kinderen van laptops en smartphones af te halen. Het moet ook voor hen begrijpelijk om kinderen te stimuleren en kennis te laten maken met codes.

Alle pacthouders zijn: Bomberbot, CodeForSu, CodeUur, ECP, gemeente Amsterdam, Google, IBM, Inspiring Fifty, Like to Share, Microsoft, Malmberg, NederlandICT, Oracle, Q42, Randstad en VHTO.

In de zomermaanden wordt het CodePact verder uitgebouwd met nieuwe partners en een concreet actieplan. Bij de start van de Codeweek op 10 oktober 2015 wordt het actieplan gepresenteerd.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5272107). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.