Managed hosting door True

BBC deelt mini-computers uit op basisscholen

 

De Britse omroep BBC verspreid micro-computers onder alle leerlingen in het laatste jaar van het basisonderwijs. De microcomputer kan gekoppeld worden aan hardware en wordt ingezet voor een lesprogramma over programmeren. Verschillende ict-bedrijven ondersteunen het initiatief dat er uiteindelijk voor moet zorgen dat de tekorten aan ict'ers verdwijnen.

Er worden een miljoen micro-computers verspreid. Het gaat om apparaatjes die vergelijkbaar zijn met de Rasberry PI. Het initiatief bestaat ook uit het opzetten van een landelijk lesprogramma. De doelgroep bestaat uit leerlingen van rond de elf jaar oud die in het laatste jaar van het basisonderwijs zitten.

Het project wordt onder meer gesteund door chipmaker ARM, BT (British Telecom), Google, Microsoft en Samsung. De tekorten aan gekwalificeerd technisch- en ict-personeel zal in Groot-Brittannië de komende jaren naar verwachting stijgen tot ongeveer 1,4 miljoen arbeidsplaatsen.

De kleine programmeerbare apparaatjes worden in september 2015 verspreid. Op dit moment wordt met leveranciers als Arm, Microsoft, Samsung de laatste hand gelegd aan de ontwikkeling van het apparaatje.

C++

De versie die in productie wordt genomen ondersteunt de programmeertalen Touch Develop, Python en C++. Via het toetsenbord dat uit led-lichtjes bestaat, kunnen scholieren coderen en simpele spellen ontwikkelen.

De uiteindelijke versie krijgt ook een bluetooth-verbinding, zodat het aan verschillende apparaten kan worden gekoppeld.

In Nederland zijn er ook verschillende projecten om ict en programmeren onder de aandacht te krijgen bij basisschoolleerlingen. Zo startte 6 maart 2015 Stichting CodeUur met een wekelijks lesprogramma voor programmeren op basisscholen. De stichting stimuleert aan de hand van een wekelijks 'code-uur' kinderen om zelf apps en games te ontwikkelen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5242692). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.