Managed hosting door True

OCW start register tegen diplomafraude

 

Certificaat

Vanaf 2012 komen de meeste diploma's in een centraal diplomaregister. Zo is makkelijker na te gaan of een diploma echt is en kan fraude beter worden bestreden. Ook hoeven burgers, onderwijsinstellingen, werkgevers en overheden straks nog maar bij één loket terecht om diplomagegevens op te vragen. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het wetsvoorstel gaat nog wel voor advies naar de Raad van State.

In het centraal landelijk register komen de diploma's van iedereen die na een bepaalde datum een diploma heeft behaald in het door de overheid bekostigd voortgezet onderwijs, het hoger onderwijs, het beroepsonderwijs, de volwasseneneducatie, de inburgering en Nederlands als tweede taal.

Via het register kan makkelijker worden nagegaan of een diploma echt is en valt diplomafraude beter te bestrijden. Daarnaast geeft het register de diplomabezitter een voorziening voor het geval het diploma verloren raakt, door bijvoorbeeld diefstal of brand. Ook neemt het register burgers, onderwijsinstellingen, werkgevers en overheden werk uit handen: waar zij nu bij elkaar diplomagegevens moeten opvragen, kunnen zij straks bij één loket terecht.


Mening
Overheidsorganen die toegang nodig hebben om hun wettelijke taken uit te voeren, mogen gebruikmaken van het register zonder toestemming van de diplomabezitter. Derden, zoals werkgevers, hebben deze toestemming wel nodig.

Over het wetsvoorstel heeft een internetconsultatie plaatsgevonden waarbij burgers hun mening konden geven over de vormgeving van het register.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3507611). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.