Managed hosting door True

Jeroen Hagen (Dell) marathonloper tussen de orders

 

Jeroen Hagen, sales director channel bij Dell Nederland heeft een drukke baan, maar in zijn vrije uurtjes rent hij sinds kort graag een marathon. Elk jaar gaat hij nog met zijn vrouw, hun vier volwassen kinderen en sinds ruim een jaar een kleinzoon, op vakantie. Dit jaar werd hij nog beloond met een Channel Award als sales persoonlijkheid voor zijn daden in het partnerkanaal. Maar wie is Jeroen Hagen eigenlijk? Channelweb nam hem onder vuur.

Hoe ben je in de ICT-branche terechtgekomen?
Ik ben eigenlijk toevallig in de ict terechtgekomen, het was geen bewuste keuze. Eerst heb ik mijn dienstplicht in dienst bij het Korps Mariniers gedaan. Daar ben ik wat langer blijven hangen, maar uiteindelijk besefte ik dat ik geen beroepsmilitair wilde worden. Toen heb ik ontslag genomen en dacht ik dat iedereen vast op me zat te wachten in de burgermaatschappij, maar dat viel nogal tegen. Ik had geen opleiding gevolgd en de enige branche waar niemand een opleiding had, was de ict-branche.

Toen heb ik verschillende modules gevolgd en ben ik eerst de programmeerkant in gedoken. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik kwam na een programmeerklus vaak met een order terug. Dus ben ik in 1988 bij HP begonnen in mijn eerste commerciële baan en mijn laatste overstap was naar Dell. Dell was bezig met de transformatie van directe naar een channel-organisatie. Als (toen nog) concurrent van Dell merkte ik dat ook en heb ik gesolliciteerd naar de functie channeldirecteur Noord Europa. Dell wilde me graag hebben, ik heb een heleboel channel-ervaring en Dell had behoefte aan iemand met channel-ervaring. Daarbij wilde ik graag bij Dell werken omdat ik het een inspirerend bedrijf vind, dat grote stappen maakt in bijvoorbeeld vier jaar, waar anderen tien jaar over doen. Het is een vergevorderd bedrijf en al snel werd ik sales directeur voor Nederland, omdat de functie van channeldirecteur Noord Europa niet meer in één baan in te vullen was.

Wat zou je voor werk doen als je niet in de ICT zou werken?
Ik heb altijd bewondering gehad voor mensen die in het onderwijs werken. Vooral degenen die dat met volle overtuiging doen. Als ik het over had moeten doen, dan had ik graag in het onderwijs gewerkt. Mijn moeder en opa kwamen allebei uit het onderwijs. Daarnaast hebben mijn twee zussen pedagogiek gestudeerd en is mijn vrouw altijd onderwijzeres geweest. Werken in het onderwijs zou dus voor mij een goede ‘second option’ zijn geweest.

Hoe ziet de toekomst van het kanaal er volgens jou uit?
Als je deze vraag vijf jaar geleden had gesteld, had je extreme antwoorden gekregen: Het kanaal zou bijvoorbeeld geen rol meer spelen in verband met de komst van de cloud. Maar nu is het vijf jaar later en het kanaal is belangrijker dan ooit. Channelpartners die een betekenis hebben voor klanten en leveranciers zullen er altijd zijn maar hun rol verandert wel. De rol van de channelpartner wordt voor een stuk meer cloud enabling: klanten begeleiden in migratie naar de cloud. Ik denk dat de rol van het kanaal altijd het hebben van expertise is. Vooral security-expertise blijft de komende jaren belangrijk. Ik denk ook dat meer partners die richting op gaan en de klant daarmee ontzorgen.

Wat is de grootste uitdaging voor het ICT-kanaal in Nederland?
Die uitdaging is in de afgelopen dertig jaar eigenlijk niet veranderd. Luister naar klanten en kijk naar je klanten. Resellers hebben vaak de neiging om te kijken naar wat de concurrentie doet. Dit beïnvloedt dan vaak hun eigen strategie. Volgens Michael Dell is er ‘one source of truth’ en dat is de klant. Organisaties die naar klanten luisteren, doen het volgens mij altijd goed.

Wat zijn je grootste teleurstelling en triomf geweest?
Ik heb nooit echt iets als een teleurstelling ervaren, maar dat betekent niet dat alles gelijk goed loopt. Ik heb het nooit als teleurstelling gevoeld en er is altijd iets leukers op mijn pad gekomen.

Een triomf had ik laatst in de persoonlijke sfeer toen ik de marathon van New York uitliep samen met zakenrelaties, die ik ondertussen wel vrienden mag noemen. Ik was nog nooit in New York geweest en tijdens het rennen dacht ik aan hoe goed het eigenlijk gaat met mijn werk, mijn familie en ook met mijn gezondheid: ik ben fit en ben gestopt met roken. Ik heb eigenlijk van elke meter genoten .

Wat is je beste en slechtste eigenschap?
Moeilijk om over jezelf te zeggen, maar ik probeer altijd een goed humeur te hebben. Wanneer ik een keer met het verkeerde been uit bed stap, probeer ik iets te doen waardoor het een leuke dag wordt. Ik probeer altijd positief te zijn en er zijn veel mensen die me daarbij helpen. Daarbij ga ik altijd voor eerlijkheid want dat is het meest praktisch en maakt alles een stuk eenvoudiger. Mijn slechte eigenschap is misschien wel dat ik soms wat gehaast over kom. Gelukkig heb ik goede collega’s die me corrigeren. Ook ben ik soms een beetje chaotisch, maar ook daar word ik bij geholpen.

Wie is je grote voorbeeld?
Ik heb bewondering voor mensen die altijd in een staat van tevredenheid zijn. Dat betekent niet dat ze niet streven naar meer. Maar mensen, of ze nou jong of oud zijn, die niet klagen, maar altijd echt het positieve inzien. De oom van mijn vrouw raakte ooit rond zijn vijftigste werkloos, iets wat in die tijd lastig was. Op zijn 53e vond hij weer een baan. We woonden vlakbij elkaar en kwamen elkaar ‘s ochtends wel eens tegen. Hoe vroeg het ook was, hij floot altijd onderweg naar zijn werk en hij heeft tot zijn 65e met veel plezier gewerkt.

Als ik 67 ben, ben ik wel klaar met werken, maar ik hoop wel dat ik tot mijn 67e gewaardeerd wordt in mijn werk en dat ik nog met dezelfde energie naar mijn werk ga als nu. Energie in jong denken, maar ervaren zijn. Daarna ruim ik het veld voor iemand anders en ga ik tijd vrij maken voor mijn kleinzoon en hond. Daarnaast zag ik in die marathon van New York ook een deelnemer van 90 meedoen. Op mijn 90e  meedoen hoeft niet, maar als ik op mijn 67e nog een marathon kan lopen zou dat leuk zijn.

Ben je veel bezig met je gezondheid?
Ik heb in mijn militaire dienst wel marathons gelopen, maar dat is niet te vergelijken met een marathon lopen op je 54e. Ik heb het na mijn dienst ook jaren niet meer gedaan. Ik ben door twee resellers nadrukkelijk gemotiveerd om mee te doen aan de marathon van New York. Dat was negen maanden voor de start, toen ben ik begonnen met trainen. Ik had al tien jaar weinig tot niets meer aan mijn conditie gedaan. Ik moet ook zeggen dat mijn levensstijl een stuk gezonder is sinds ik bij Dell werk. Dell is een bedrijf dat het ook belangrijk vindt dat zijn medewerkers gezond leven en bewegen.

Wat staat er op jouw bucketlist?
Ik zou na New York nog een marathon willen lopen en dan het liefst binnen vier uur. Dat is me bij de  laatste twee zeker niet gelukt. Daarnaast heb ik ooit met een oud-collega van dezelfde leeftijd afgesproken dat we na ons pensioen samen de pelgrimsroute gaan wandelen. Dus naar Santiago de Compostella.

Wat wil je zakelijk nog bereiken?
Ik zou graag bij Dell op alle aspecten in ons portfolio marktleider zijn. Dat zijn we al op veel gebieden maar het zou fantastisch zijn als het er meer worden.

Ook onder vuur?

Channelweb zoekt kandidaten voor de rubriek ‘Onder vuur’. Ben jij of ken jij iemand die wij kritische vragen mogen stellen? Mail dan naar redactie@channelweb.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5661030). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.