Managed hosting door True

Meer EU-toezicht op FaceTime, Instagram en WhatsApp

 

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), opvolger van het Agentschap Telecom, wil meer toezicht houden op zogenoemde over-the-top (ott) communicatiediensten. Het gaat hierbij om nummeronafhankelijke diensten waarmee mensen onderling kunnen communiceren. Dat zijn webmail-, videobel- en chatdiensten. Bekende voorbeelden van deze number-independent interpersonal communication services (ni-ics) zijn FaceTime, Instagram en WhatsApp.

De RDI wil met soortgelijke toezichthouders in andere landen kennis delen om samen een Europees toezicht-beleid te ontwikkelen. Er bestaat namelijk nog geen registratieplicht voor ott-communicatiediensten terwijl die bijvoorbeeld wel geldt voor aanbieders van mobiele telefonie.

Daarom zoekt de RDI zelf actief aanbieders van deze diensten om hen te wijzen op de geldende zorg- en meldplicht. Met de grootste en bekendste aanbieders is al contact gelegd. Zij moeten incidenten rond beveiliging en beschikbaarheid melden bij de RDI. Als de aanbieder zich niet aan de zorg- en meldplicht houdt, dan kunnen sancties volgen.

Facetime en Gmail

Bijna al deze diensten worden internationaal aangeboden. Incidenten zijn doorgaans niet aan landsgrenzen gebonden. Daarom wil de RDI hier grensoverschrijdend samenwerken.
Om goed beslagen ten ijs te komen heeft de inspectiedienst het adviesbureau Stratix een methode laten ontwikkelen om te bepalen wat vanuit het oogpunt van beveiliging de belangrijkste ni-ics in Nederland zijn.

Volgens Stratix zijn dat Facebook Messenger, FaceTime, Gmail, Google messages (Android), iMessage, Instagram, Outlook (voorheen Hotmail), Signal, Snapchat, WhatsApp, Zivver en Zoom. Telegram ontbreekt in dit rijtje, evenals bijvoorbeeld WeChat. Stratix heeft in haar methode een aantal principes onderscheiden waarvan er vier specifiek zijn gericht op beveiliging: beschikbaarheid, authenticiteit, vertrouwelijkheid en integriteit.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7509098). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.