Managed hosting door True

Fout met scan qr-code legt StembureauApp zwijgen op

 

De storing in de StembureauApp, waardoor woensdagavond bij achttien gemeenten lange rijen ontstonden bij stembureaus, zit in het scannen van de qr-code van de stempassen. Dat blijkt uit een evaluatie van de beheerder van de app: Servicecentrum Gemeenten van VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) Realisatie.

In de gemeenten die de app gebruiken, hebben de stempassen voor de waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen een qr-code. Die wordt bij aankomst van een kiezer in het stembureau gescand voor controle. Er ontstaat een verbinding met een landelijk register. Doordat het te lang duurde voordat er een bericht terugkwam over de geldigheid van de pas, werd de pas een tweede keer door de camera gelezen. Volgens een woordvoerder van de VNG kreeg de medewerker van het stembureau vervolgens de foutmelding dat de pas al eerder was gescand. 'Daardoor ontstond verwarring.'

Na de foutmeldingen is er overgestapt naar handmatige controles van de stempassen. Daarbij wordt de stempas op een papieren lijst gecontroleerd. Dat kost tijd en leidde tot lange wachtrijen. In sommige gemeenten konden mensen die in de rij stonden pas ver na  21.00 uur, de sluitingstijd van een stembureau, hun stem uitbrengen.

De storing duurde een aantal uur. Er zou ‘s middags ook al een probleem met de servers zijn geweest. Die bleken hun belasting niet goed op elkaar te kunnen afstemmen (load balancing). Daarom is op advies van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) overgegaan op het handmatig checken van de stembiljetten en zijn er extra servers ingezet, meldt Binnenlands Bestuur.

Apps

De StembureauApp is in gebruik bij achttien gemeenten. waaronder Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Groningen, en ondersteunt organisatoren van verkiezingen met inzicht in de opkomst per gemeente, stembureau of stadsdeel. Ook zijn via de app onvoorziene omstandigheden zoals een tekort aan stembiljetten of fraudepogingen te melden. De software is beschikbaar via een beveiligde tablet. 

In een softwarecatalogus van de VNG staan verschillende apps die voor, na en tijdens verkiezingen gebruikt kunnen worden. Voor zover bekend zijn met die apps geen storingen geweest.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7483429). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.