Managed hosting door True

Op komst: smartphone met satellietverbinding

 

Cat S75 van de Britse fabrikant Bullitt.

Smartphones die dankzij een satellietverbinding ook bruikbaar zijn in verre oorden zonder mobiele dekking. Zes fabrikanten gaan op basis van de Snapdragon Satellite-chip toestellen maken waarmee je overal ter wereld berichtjes kunt uitwisselen of een noodsignaal kan versturen. Bellen kan niet via de satellietverbinding.

Chipmaker Qualcomm heeft daarvoor contracten afgesloten met Honor, Motorola, Nothing, Oppo, Vivo en Xiaomi. Ook Samsung werkt aan dergelijke telefoons.

De fabrikanten die Qualcomm heeft voor de nieuwe satelliet-chip, stoppen deze voorlopig alleen in toestellen in de hoogste prijsklasse. Maar zoals het gaat met nieuwe technologie komt ook satellietcommunicatie gaandeweg in lagere prijssegmenten terecht.

Qualcomm gebruikt het netwerk van Iridium dat bestaat uit 66 satellieten die op een hoogte van 780 km rond de aarde cirkelen. Anders dan bij de Mediatek-chip moet de telefoon wel in de juiste manier richtingen worden gehouden. Omdat de Iridium-satellieten dichterbij staan, duurt het korter om een signaal heen en weer te laten gaan.

Qualcomm gaat de Snapdragon Satellite ook in een nieuw 5G-modem voor auto’s inbouwen. Data zijn daarmee op verschillende manieren uit te wisselen, ook zonder mobiele netwerkdekking. Bij een ongeval of pech kan de auto automatisch sms’jes met locatiegegevens naar een alarmcentrale sturen.

Op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona toonde de Britse fabrikant Bullitt de Cat S75, een ‘rugged smartphone’ die ook in zware omstandigheden dienst doet. Een ntn (non-terrestrial network)-chip van Mediatek verbindt dat toestel met geostationaire satellieten 37.500 km boven de aarde. De Cat S75 kan sms’jes ontvangen en messenger-berichten versturen. Het toestel kost zeshonderd euro. Daarnaast is een abonnement op Satellite Messenger (vanaf vijf euro per maand) nodig.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7476559). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.