Managed hosting door True

Nokia en Google testen network slicing voor Android

 

Telecommasten

Nokia en Google hebben met succes een oplossing voor network slicing getest. Met die functionaliteit voor Android-apparatuur wordt het 4G- of 5G-netwerk opgedeeld in verschillende lagen. Volgens de Finse mobieltjesmaker/netwerkexpert en de Amerikaanse internetreus biedt die segmentatie kansen voor zakelijke toepassingen en diensten voor consumenten.

De oplossing maakt gebruik van ursp-technologie (user equipment route selection policy) waarmee een apparaat dynamisch verschillende netwerlagen (slices) kan selecteren en er verbinding mee kan maken. Die nieuwe slice-optie kan realtime worden geactiveerd, staat in een gezamenlijk persbericht.

De diensten die uit de toepassing ontstaan (zie kader onderaan artikel) moeten aanbieders van mobiele netwerken in staat stellen om hun forse investeringen in 4G- en 5G-netwerken sneller terug te verdienen en het spectrum en de dekking van die infrastructuur te vergroten.

In de test is naast de genoemde ursp-technologie en de 4G- en 5G-netwerken gebruik gemaakt van Google Pixel 6-toestellen met Android 13. De oplossing stelt operators in staat om nieuwe slicing-diensten op het 5G-netwerk aan te bieden. De proef werd uitgevoerd met behulp van Nokia's end-to-end 4G/5G-netwerksegmenten in de ran-transport-core en gerelateerde controle- en managementsystemen. De proef omvatte slice-selectie en connectiviteit voor 5G op basis van applicaties voor zakelijke gebruik en consumenten-apps. Ook zijn 5G nr-lte slice-functionaliteiten voor samenwerking getest.

Network slicing

Network slicing past de principes toe van software-defined networking (sdn) en network functions virtualisation (virtualisatie) op mobiele telecomnetwerken. Functionaliteit wordt losgekoppeld van de fysieke hardwarecomponenten en via software centraal geconfigureerd.

Zo kunnen via network slicing verschillende virtuele netwerken bovenop eenzelfde fysieke infrastructuur worden gebouwd. Elk virtueel netwerk is aangepast om tegemoet te komen aan de specifieke noden van een bepaalde klant, service of applicatie.

Het resultaat is een dynamische netwerkinfrastructuur die flexibel kan worden beheerd. Daardoor komt er in het netwerk ruimte voor gegarandeerde en eventueel uit te breiden capaciteit. Het moet zorgen voor een hoge mate van veiligheid op het netwerk en kan op verzoek bijdragen aan de tijdelijke vraag naar piekbelasting op het gebied van snelheid, beschikbaarheid en capaciteit. Ook moet het zorgen voor een stabiele omgeving voor iot-apparatuur.

Voorbeelden

Toepassingen zijn bijvoorbeeld stabiele verbindingen voor hulpverleners in ambulances zodat patiënten onderweg geholpen kunnen worden doordat ambulancepersoneel in direct contact staat met specialisten vanuit het ziekenhuis. Bij een levensbedreigende situatie is alle data, audio en video beschikbaar. 

Ook kunnen energiebedrijven slicing inzetten voor bijvoorbeeld realtime beeldverbindingen bij onderhoudswerkzaamheden. Monteurs op een afgelegen locatie kunnen volledige toegang krijgen tot instructies en ondersteuning op afstand en zo storingen oplossen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7403117). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.