Managed hosting door True

RDW start met voorloper mobiel rijbewijs

 

Groen licht

De invoering van een mobiel rijbewijs is weer een stap dichterbij. Er is een nieuwe ISO-standaard die de fysieke roze pas kan vervangen voor een versie op de mobiele telefoon. Europese wetgeving is in de maak en de RDW start vanaf november met mobiele eendagskentekenbewijzen per app. De uitgifte van mobiele rijbewijzen is de logische volgende stap

Dat vertelt Bas van den Berg, hoofd rijbewijzen bij de RDW. Hij geeft op verzoek van Computable een update over de lange weg naar een mobiel rijbewijs.

Standaardenorganisatie NEN publiceerde onlangs over een nieuwe norm voor het mobiele rijbewijs. Daarin staan technische eisen en standaarden voor bijvoorbeeld de interface. Maar ook afspraken over beveiliging, data-uitwisseling en de eisen aan uitleesapparatuur. Ook moet de gebruiker de controle krijgen over welke data wel en niet gedeeld worden. Van den Berg schetst het beeld van een driehoek waarbinnen interacties tussen het mobiele rijbewijs, de controleur en de uitgevende instantie plaatsvinden.

Nederland heeft een belangrijke rol in het ontstaan van de nieuwe ISO-standaard voor het mobiele rijbewijs. Van den Berg vormt samen met Arjan Geluk van UL (identity management & security) en Martijn Haring van techgigant Apple de taskforce van de mobiele standaard. Hij legt uit dat technisch de invoering van een mobiel rijbewijs al mogelijk is en noemt Noorwegen, Spanje en meerdere Amerikaanse staten als voorbeelden van waar het mobiele rijbewijs al wordt ingezet. Politiek zijn er nog wat hobbels te nemen. Maar ook als er in Europa pas over enkele jaren definitieve wetgeving ligt, zullen in de tussenliggende tijd landen individueel starten met de uitgifte van mobiele rijbewijzen in proefprojecten.

Veel vraag

"De ontwikkeling van een standaard voor een mobiel rijbewijs is ook inzetbaar voor andere identificatiebewijzen "

Van den Berg ziet dat in landen en staten waar het mobiele rijbewijs al is ingevoerd, de animo groot is. ‘We zijn gewend om allerlei zaken via hun mobiele telefoon te regelen, maar voor het tonen van het rijbewijs hebben we vaak nog steeds een fysiek document nodig.' De ontwikkeling van een standaard voor een mobiel rijbewijs is volgens hem ook inzetbaar voor andere identificatiebewijzen zoals id-bewijzen en bijvoorbeeld vaccinatiebewijzen op het mobieltje.

In Nederland start dit najaar een proef met mobiele eendagskentekenbewijzen. Importeurs die een auto willen invoeren en met de auto de weg opgaan, hebben zo'n bewijs nodig. Dat is vanaf november via de mobiel te regelen. Daarmee moet de weg worden vrijgemaakt om in de toekomst ook het rijbewijs mobiel te verstrekken.

Van den Berg waagt zich niet aan de voorspelling van een invoeringsdatum. In 2016, toen het papieren rijbewijs definitief werd vervangen door een pas op creditcardformaat, waagde hij zich in De Telegraaf aan de voorspelling dat in 2020 iedereen met een mobiel rijbewijs zou rondrijden. ‘Ik heb ervan geleerd dat niet meer te doen.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7259144). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NEN

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.