Managed hosting door True

KPN en T-Mobile zetten 5G-netwerk aan

Nu de frequentieveiling is afgerond, zetten telecombedrijven vaart achter 5G

 

5G

Zowel KPN als T-Mobile schakelen aanstaande dinsdag hun 5G-netwerk in. In tegenstelling tot grote concurrent Vodafone, claimen de twee aanbieders nog geen landelijke 5G-dekking.

KPN-abonnees met een geschikt toestel kunnen vanaf dinsdag 28 juli gebruikmaken van 5G. Aan zakelijke klanten biedt het telecombedrijf vanaf dan speciale 5G-diensten, zoals dekking op maat en gegarandeerde bandbreedte.

De aanbieder gaat voorzichtig van start: vooralsnog is het snelle mobiele internet alleen beschikbaar in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De 5G-dekking wordt gaandeweg uitgebreid en is ergens volgend jaar landelijk. Inschakeling van het 5G-netwerk is onderdeel van een grotere operatie, waarbij KPN ook de snelheid op zijn 4G-netwerk opvoert.

Dekkingsgebied

Ook T-Mobile zet 5G aan op 28 juli. Klanten met een Unlimited en Unlimited Plus-abonnement en een geschikt 5G-toestel krijgen dan automatisch toegang tot het netwerk, mits ze zich in het dekkingsgebied bevinden. Andere abonnees met een geschikt toestel kunnen 5G-toegang als optie toevoegen aan hun abonnement. De aanbieder verwacht het 5G-netwerk voor eind 2020 landelijk te hebben uitgerold. Daarvoor wordt de 700 MHz-frequentie ingezet, een van de twee frequentiebanden waarin T-Mobile afgelopen week een vergunning verwierf.

Eerder deze week lanceerde Vodafone zijn 5G-netwerk. Volgens het telecombedrijf is het netwerk nu al landelijk dekkend, door ervoor zijn bestaande 4G-netwerk in te zetten. Echt landelijk dekkend is het netwerk nog niet: naar eigen zeggen heeft tachtig procent van de Nederlandse bevolking toegang tot 5G van de aanbieder.

Veiling

Dat de drie grootste telecombedrijven van Nederland juist nu hun 5G-netwerk aftrappen, heeft te maken met de frequentieveiling die afgelopen dinsdagmiddag werd afgerond. Tijdens de veiling werden de frequentiebanden van 700, 1400 en 2100 MHz geveild. Bij de 700 MHz-band, belangrijk om tegen lage kosten een goede landelijke dekking te krijgen, kregen de drie aanbieders elk twee vergunningen. Voor de 1400 MHz-band kregen KPN en VodafoneZiggo elk drie vergunningen, terwijl T-Mobile het met twee vergunningen moet doen. De drie aanbieders verwierven elk vier vergunningen voor de 2100 MHz-band. 

Vodafone en KPN betaalden ieder 416 miljoen euro voor de verkregen licenties. T-Mobile verwerft iets minder vergunningen en betaalt hiervoor 400 miljoen euro.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7024255). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.