Managed hosting door True

Corona-app gedoopt tot CoronaMelder

 

Still van een voorlichtingsfilmpje over de corona-app van VWS.

De corona-app die het bron- en contactonderzoek van de GGD moet gaan aanvullen, heeft de naam Coronamelder gekregen. De app wordt de komende dagen door honderden Twentenaren getest. Half juli besluit het kabinet over de landelijke introductie.

Dit maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekend via zijn eigen Twitter-account. 

De corona-notificatieapp is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD en moet burgers sneller informeren wanneer ze in de buurt zijn geweest bij een besmet persoon.

Noodwet

Overigens blijkt de app geen onderdeel meer te zijn van de bekritiseerde corona-noodwet. Die wordt flink aangepast; ook de handhaving in woningen van burgers wordt eruit gesloopt. Dit meldde het AD gisteren. Volgens de krant stellen Haagse bronnen dat er een ‘uitgeklede’ wet overblijft omdat anders het kabinet steun voor de wet dreigt te verliezen van een meerderheid in de Tweede Kamer. Naar verwachting wordt de aangepaste noodwet vrijdag gepresenteerd.

De voorgestelde noodwet zou de overheid te veel rechten toekennen. Kamerleden, adviesorganen als de Raad van State, wetenschappers en privacywaakhonden uitten de afgelopen tijd forse kritiek. De meest gevoelige punten waren de corona-app en handhaving ‘achter de voordeur’ bij burgers. De app, die overigens strikt vrijwillig in de conceptwet genoemd stond, wordt nu helemaal uit de wet gehaald. Dit om de suggestie weg te nemen dat dat deze verplicht zou kunnen worden, hoewel juist expliciet in de wet stond dat dit niet zo is, aldus het AD.  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6955594). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.