Managed hosting door True

5G-veiling moet bijna 1 miljard opleveren

3,5 GHz pas in 2022 onder de hamer

 

Euro

De staat verwacht dat de veiling van de eerste frequenties voor 5G-verbindingen minimaal 0,9 miljard euro opbrengt. In het voorjaar van 2020 moet de veiling van start gaan voor de 700, 1400 en 2100 MHz-frequenties. Ook is meer bekend gemaakt over de voorwaarden voor dekking en uitsluiting van leveranciers die een risico vormen door spionage van overheden.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft vandaag de consultatie gestart en een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin deze is aangekondigd.

De veiling omvat de 700, 1400 en 2100 Megahertz (MHz) frequentiebanden die volgens een meerrondenveiling worden verdeeld. Er wordt door Economische Zaken geen informatie gegeven over het totaal aantal deelnemers en hun namen. ‘Na afloop worden de winnende partijen bekend gemaakt en zal de staatssecretaris het gehele biedproces openbaar maken’, belooft het ministerie.

De consultatie loopt zes weken vanaf 5 december 2019. Nederland wil daarna conform afspraken binnen de EU voor 30 juni 2020 daadwerkelijk veilen. Begin 2022 volgt de veiling van de 3,5 Gigahertz frequentieband. Die frequentie, over het algemeen gezien als de belangrijkste 5G-frequentie, zal waarschijnlijk een veelvoud opleveren van het bedrag dat voor de huidige drie frequenties wordt neergeteld. De 3,5 Gigahertz frequentieband, die in meerdere stukken te verdelen is, wordt pas in september 2022 geveild. Het signaal zorgt nu nog voor interferentie met een satelliet-afluisterstation van de inlichtingendiensten in het Friese Burum. Pas als dat verplaatst is naar het buitenland kan de frequentie in Noord-Nederland gebruikt worden.

100 Mbps

Veel details zijn in eerdere voorlopige nota’s al genoemd, maar zijn nu ook officieel gedeeld. Voor de dekking van de frequenties geldt dat op 98 procent van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente mobiele dekking moet worden gerealiseerd. In de dekkingseis zitten ook normen voor de minimale snelheid op de uiterste randen van een mobiel netwerk.

‘Door deze eisen komt de Nederlandse mobiele internetsnelheid op gemiddeld meer dan 100 Mbps (Megabit per seconde). De maximumsnelheid nabij een netwerkantenne ligt zelfs nog eens twintig keer zo hoog (boven de 2 Gigabit per seconde)’, schrijven de ambtenaren. Nederland blijft zo een mondiale koploper met de nieuwste mobiele netwerken, stelt EZ.

Om te zorgen voor concurrentie, mogen deelnemende partijen over maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties beschikken. Daarbij worden ook de huidige vergunningen van de aanbieders meegeteld. Dat betekent dat er minimaal drie aanbieders komen van openbare, snelle mobiele communicatie zoals 5G en moeten criteria als kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten gewaarborgd zijn.

Veiligheid

Ook is er iets meer bekend over de stappen die de staat zet om 5G-netwerken te beveiligen tegen buitenlandse leveranciers die mogelijk nauwe banden hebben met de staat en voor die regimes afluisteren.

Zoals vastgelegd in Europese afspraken en de Nederlandse Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) over de veiligheid en integriteit van telecommunicatie is afgesproken dat kritieke onderdelen van telecomnetwerken alleen afkomstig mogen zijn van betrouwbare leveranciers. 

Aanbieders van mobiele telecommunicatie in Nederland kan worden opgedragen dat zij bepaalde leveranciers zullen moeten uitsluiten op basis van criteria zoals vermoedens van misbruik of spionage. Specifieke namen worden officieel niet genoemd. Maar het gaat hier om regels om te voorkomen dat partijen waarvan het vermoeden bestaat dat ze banden hebben met de staat, zoals het Chinese Huawei, te weren uit de kernen van de nieuw op te tuigen 5G-netwerken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6845956). © Jaarbeurs IT Media.

8


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.