Managed hosting door True

Huawei stelt eigen Android-alternatief voor

 

R&D hoofdkwartier in Shenzen

HarmonyOS. Zo heet het eigen besturingssysteem (os) dat Huawei op de markt brengt. Het os kan op verschillende soorten toestellen draaien, is compatibel met Android-apps en kan ‘onmiddellijk’ ingezet worden als Huawei geen gebruik meer mag maken van Android.

Huawei stelde zijn open source-besturingssysteem voor op een ontwikkelaarsconferentie in het Chinese Dongguan. HarmonyOS wordt eerst in China uitgebracht onder de naam HongMeng. In onze contreien zal het voor het eerst als HarmonyOS verschijnen in wat Huawei ‘slimme schermproducten’ noemt, waarmee het bedrijf waarschijnlijk spraakgestuurde assistenten als de Google Home Hub bedoelt.

Dat duidt al aan dat het OS op heel wat verschillende soorten apparaten kan draaien, van smartwatches over entertainmentsystemen voor auto’s tot routers en IoT-apparaten. Voor ontwikkelaars brengt dit mee dat ze hun apps maar een keer moeten ontwikkelen om ze voor al dit soort apparaten geschikt te maken. Huawei benadrukt ook dat HarmonyOS snel moet werken en in alle veiligheid. De nieuwe microkernel (die niet op Linux is gebaseerd) is daartoe speciaal ontworpen, zegt Huawei.

In eerste instantie wordt het OS niet op telefoons uitgebracht, daar geeft Huawei nog altijd de voorkeur aan Android, maar moest het bedrijf daarvan afgesloten worden, heeft het wel een alternatief klaar dat ‘onmiddellijk’ kan uitgerold worden. Er zou ook compatibiliteit zijn met Android, zodat bestaande Android-apps op HarmonyOS kunnen draaien, al dan niet met lichte aanpassingen.

Verenigde Staten

Of Huawei van de Amerikaanse regering in de toekomst nog toegang zal krijgen tot de Google-onderdelen van Android, is nog altijd niet duidelijk. De Verenigde Staten beschuldigen Huawei er van te nauwe banden te onderhouden met de Chinese overheid en vrezend dat Huawei-telecomapparatuur voor spionagedoeleinden kan ingezet worden.

Of HarmonyOS een succes zal worden is moeilijk te voorspellen. Android en iOS hebben wereldwijd een verpletterende hegemonie op deze markt. Verschillende pogingen om dat duopolie te doorbreken (Windows Phone, Tizen, BlackBerryOS,…) zijn allemaal met een sisser afgelopen, vooral door gebrek aan deugdelijke apps. Veel zal dus afhangen van het enthousiasme waarmee ontwikkelaars programma’s gaan maken voor HarmonyOS.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6777394). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.