Managed hosting door True

KPN sluit Huawei uit voor core-netwerk 5G

Wel voorlopig contract met Huawei voor mobiele radio- en antenne-netwerk

 

KPN sluit het Chinese Huawei uit als leverancier voor het core-netwerk van het nieuw te bouwen 5G-netwerk. Alleen een westerse partij mag de apparatuur leveren voor het core-netwerk. KPN scherpt naar eigen zeggen het securitybeleid voor vaste en mobiele netwerkleveranciers aan.

Dat maakt het bedrijf bekend in een persbericht. KPN kiest later een westerse leverancier voor de bouw van het nieuwe mobiele core-netwerk voor 5G.

Voor het mobiele radio- en antenne-netwerk van het nieuwe te vormen 5G-netwerk is een voorlopige overeenkomst getekend met Huawei. Maar dat contract is nog te ontbinden, bijvoorbeeld als de Nederlandse overheid besluit om Chinese bedrijven volledig uit te bannen voor het leveren van communicatieapparatuur voor Nederlandse netwerkinfrastructuren.

KPN: ‘Deze voorlopige overeenkomst kan worden aangepast dan wel teruggedraaid om het in lijn te brengen met toekomstig Nederlands overheidsbeleid.'

Huawei is specialist op het gebied van radio- en antennetechnologie. Wat betreft de modernisering van het mobiele netwerk naar 5G, gaat KPN zowel het mobiele core-netwerk, dat vanuit security-oogpunt gevoeliger is, als het mobiele radio- en antennenetwerk vernieuwen. Voor het mobiele radio- en antenne-netwerk heeft KPN een voorlopige overeenkomst getekend met Huawei om de voorbereidende werkzaamheden voor de modernisering te starten.

Reactie Huawei

Huawei laat weten dat het begrijpt dat KPN de leveranciers voor core- en mobiele radio- en antennenetwerk scheidt. Maar met de keuze om dit te doen op basis van geografische afkomst van de leverancier (KPN kiest alleen westerse leveranciers voor de netwerkapparatuur van zijn core-netwerk), is Huawei het niet eens. 'Daar denken we anders over', laat een woordvoerder weten.

Volgens Huawei zijn er andere mogelijkheden om beveiligingslagen in te bouwen, bijvoorbeeld via tests en gerichte risico-analyses, zoals momenteel in verschillende landen gebeurt. 

Huawei is één van de netwerkapparatuurleveranciers van de core van het 4G-netwerk meldt KPN.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6652075). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures bij KPN

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.