Managed hosting door True

Huawei: groei 5G overtreft alle verwachtingen

Ondanks boycotdreiging gaat nieuwe techniek als een speer

 

Huawei

De uitrol van 5G gaat sneller dan verwacht. In het eerste jaar dat deze technologie commercieel wordt toegepast, ligt 5G ver voor op 4G destijds. Dat stelt Ken Hu, topman van Huawei, tijdens de Huawei Analyst Summit in Shenzhen (China).

Liefst zevenhonderd analisten en mediavertegenwoordigers zijn naar deze Zuid-Chinese stad gekomen om kennis te nemen van de laatste innovaties. De geopolitieke tegenwind die Huawei momenteel treft, doet daar weinig aan af. Alleen het aantal Amerikanen is zeer beperkt. De grote interesse laat zich grotendeels verklaren uit het feit dat Huawei’s technische voorsprong onomstreden is.

Ondanks de boycot van Huawei-netwerkapparatuur in de VS en Australië ligt ’s werelds grootste telecomleverancier nog volledig op stoom. Voor dit jaar wordt zelfs een groei verwacht van de omzet in netwerkapparatuur die in de dubbele cijfers ligt. Vooral uit Azië en uiteraard China zelf is de orderstroom groot.

Huawei blies gisteren uitgebreid de loftrompet over 5G. De stemming hierover is zelfs optimistischer dan een jaar geleden. Volgens Ken Hu duurt het slechts drie jaar voordat de mijlpaal van vijfhonderd miljoen gebruikers wereldwijd is gehaald. 4G deed daar vijf jaar over en 3G tien jaar.

Nog meer cijfers: toen 4G begon waren hiervoor geen nieuwe chipsets beschikbaar. Voor 5G zijn er nu al vier chipsets. Het aantal basisstations bedraagt bij 5G al meer dan honderdduizend tegen vierhonderd bij 4G. Ook zijn al meer dan veertig 5G-toestellen beschikbaar. 4G stond na een jaar op nul toestellen. Voor het eerst in de geschiedenis houdt de ontwikkeling van toestellen gelijke trend met de voortgang van de netwerktechniek.

Voorspellingen

"Van de totale wereldbevolking heeft 58 procent voor 2025 5G-dekking"

Ken Hu deed ook voorspellingen voor 2025. Dan zullen er 6,5 miljoen basisstations zijn en 2,8 miljard gebruikers. Van de totale wereldbevolking heeft 58 procent dan 5G-dekking. Om deze grote aantallen gebruikers te ondersteunen, richt Huawei zich op de ontwikkeling van eenvoudige, krachtige en intelligente netwerken. De marktleider heeft de eenvoud hoog in het vaandel staan. 5G mag de klanten technisch niet boven het hoofd groeien. De uitrol van 5G gaat in meerdere stappen. Als eerste is in een aantal landen begonnen met enhanced Mobile Broadband (eMBB) waardoor in een breed gebied hogere datasnelheden mogelijk worden.

Verder verwacht Huawei een doorbraak bij virtual (vr) en augmented reality (ar). ‘Het omslagpunt is nu bereikt,’ stelt Ken Hu. ‘De lichtere headsets maken de gebruikservaring meer comfortabel.’ Hu verwacht in 2025 liefst 340 miljoen consumenten vr/ar gebruiken. Negen procent van de bedrijven gebruik dan vr- of ar voor applicaties. Ook ziet Hu een killerapplicatie voor 5G. Dat wordt de vouwbare smartphone met een zeer groot scherm. ‘Vooral bij gaming en e-learning gaan deze toestellen hun nut bewijzen.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6645874). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.