Managed hosting door True

AIVD maakt weg vrij voor landelijk 5G-netwerk

 

5G

Het afluisterpark van de Nederlandse inlichtingendiensten in het Friese Burum verhuist naar het buitenland. Daarmee maken de AIVD en de MIVD de weg vrij voor de landelijke invoering van 5G in Nederland. De communicatie-apparatuur voor het afluisteren van satellietcommunicatie die in Friesland wordt gebruikt, vormt tot nu toe een obstakel omdat deze dezelfde frequentie heeft (3,5 GHz) als 5G.

Met de aanstaande verhuizing is die drempel geslecht. Het nieuws over de verhuizing van het afluisterpark komt van de NOS die zich baseert op Haagse bronnen. Interferentie van de 3,5 Ghz-band is één van de heikele punten in de ambitie van telecomaanbieders en de staat om een landelijk dekkend 5G-netwerk op te zetten. Volgens de NOS onderzocht TNO de afgelopen maanden mogelijke oplossingen om interferentie van 5G en de afluisterapparatuur tegen te gaan. Nu blijkt dat het delen van de frequentieruimte te grote nadelen heeft, zou verhuizing van het afluisterpark de beste optie zijn.

Het is nog onbekend wanneer het satellietgrondstation wordt verplaatst. Ook de kosten en de nieuwe locatie zijn niet bekendgemaakt.

Veiling 5G-frequenties

In de digitale ambities van De Tweede Kamer speelt 5G een belangrijke rol. De regering ziet snel en mobiel internet als een belangrijke bron voor het aansturen van bijvoorbeeld zelfrijdend vervoer, IoT-toepassingen en robots.

Het doel is om in 2020 een 5G-netwerk te hebben. Waarschijnlijk worden in 2019 daarvoor frequenties geveild. Daarbij is het de vraag of de staat het onderste uit de kan wil en vooral naar de inkomsten kijkt, of dat het haar innovatie-ambities laat spreken en telecomaanbieders een ‘eerlijke’ prijs vraagt voor die frequenties. Telecomaanbieders zien de veilingen namelijk vaak als een melkkoe van de staat.  


Reactie AIVD

De AIVD wil de verhuizing nog niet bevestigen. Volgens de inlichtingendienst liggen er nog verschillende opties open en volgt voor het einde van het jaar het definitieve besluit in een brief aan de Tweede Kamer.   
De AIVD laat aan Computable weten dat verhuizen 'één van de oplossingsrichtingen' is. De dienst bevestigt dat TNO technische alternatieven om interferentie van 5G en het apparatuur van het afluistersysteem onderzocht. 

Eerder uitte MIVD-directeur Eichelsheim zijn zorgen over een mogelijke verhuizing van de satellieten. In een interview met NRC heeft hij kritiek op de machtige telecomlobby in politiek Den Haag. De AIVD vindt dat er recht moet worden gedaan aan de digitale ambities, maar stelt dat ook de nationale veiligheid van belang voor Nederland is.    


Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6536530). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.