Managed hosting door True

Consumentenbond: Google schendt privacywet

Volgens Noors onderzoek sjoemelt de zoekgigant met het gebruik van locatiedata

 

Megafoon

De Consumentenbond heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een klacht ingediend tegen Google. Volgens de organisatie overtreedt Google privacyregels omdat het bedrijf gebruikers van een Android-smartphone niet op de juiste manier om toestemming vraagt voor het opslaan van locatiegegevens.

"‘Google ontfutselt de toestemming om de locatiegegevens te gebruiken, terwijl locatie een zeer persoonlijk gegeven is"

De klacht is onderdeel van een gezamenlijke actie van zeven Europese consumentenorganisaties, zoals koepelorganisatie BEUC en de Noorse, de Zweedse en de Tsjechische consumentenbonden. Aanleiding is een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerrådet, waaruit zou blijken dat Google gebruikers van een nieuwe Android-smartphone stuurt richting het inschakelen van locatiegeschiedenis. De organisatie: ‘Daarnaast staat de functie ‘web&app activiteit’ standaard ingeschakeld. Via deze optie verzamelt Google ook locatiegegevens.'

Volgens de consumentenorganisaties manipuleert de zoekgigant gebruikers van Android-smartphones door cruciale informatie te verbergen. Ook zou Google sturende knoppen gebruiken. ‘Gebruikers geven daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens. En dat moet wel volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)’, stelt de Consumentenbond in een persbericht.

Uit aanvullend onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bij ruim de helft (54 procent) van de consumenten met een Android-telefoon de functie ‘web&app activiteit’ ingeschakeld is. ‘De meeste consumenten waren hier niet van op de hoogte en een groot deel van hen vindt dit vervelend’, stelt de organisatie. Bart Combée, directeur Consumentenbond, is niet te spreken over deze handelswijze: ‘Google ontfutselt de toestemming om de locatiegegevens te gebruiken, terwijl locatie een zeer persoonlijk gegeven is. Daarom hebben we bij de AP een klacht ingediend. Ook hebben we er bij Google op aangedrongen om dit aan te passen. En ik roep alle consumenten op om onze actie te steunen.’

Reactie Google

Google zegt de klachten te onderzoeken. Het bedrijf werd al eerder bekritiseerd voor de manier waarop het gebruikers informeert over het gebruik van de locatiegeschiedenis van gebruikers en paste eerder de voorwaarden aan. Voor verschillende diensten en apparaten van Google, zoals Google Assistant, Google Home of Home Hub, is het inschakelen van ‘web & appactiviteit’, dat de locatiegegevens registreert en doorstuurt, verplicht.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6521432). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.