Managed hosting door True

VodafoneZiggo bestrijdt besluit openstelling netwerk

Regulering vaste kabelnetwerken van ACM gaat vandaag in

 

Rechtspraak

Vanaf vandaag moet VodafoneZiggo zijn vaste kabelnetwerk openstellen voor andere aanbieders. Dat staat in het recent genomen marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). VodafoneZiggo is het hier niet mee eens en gaat in hoger beroep.

VodafoneZiggo heeft laten weten beroep aan te tekenen tegen het besluit dat het zijn vaste netwerk moeten openstellen voor andere aanbieders. Het telecombedrijf zegt in een verklaring: 'Wij denken nog steeds dat de markt voor internettoegang in Nederland zeer competitief is. Er worden aantrekkelijke pakketten tegen concurrerende prijzen aangeboden. Daarom zien we geen reden voor méér regulering. Het besluit van ACM brengt de goed functionerende markt in gevaar, zonder dat daar een juiste rechtvaardiging voor is.'

De ACM stelt in haar marktanalyse vast dat KPN en VodafoneZiggo een gelijkwaardige positie op de telecommarkt hebben met elk een eigen vast- en een mobiel netwerk. Hun marktmacht stelt hen in staat om alternatieve aanbieders van de markt te weren en vervolgens te hoge retailprijzen voor eindgebruikers te hanteren. Om te zorgen voor voldoende concurrentie op de markt, heeft de ACM besloten tot regulering, die in gaat op 1 oktober 2018.

Alternatieven

Voorheen hadden alternatieve aanbieders zonder eigen vast netwerk alleen toegang tot het netwerk van KPN. De ACM dwingt nu via regulering af dat zij ook via het vaste kabelnetwerk van VodafoneZiggo internet-, televisie- en vaste telefoondiensten kunnen aanbieden. Als zij concrete plannen hebben om dit soort diensten aan te bieden moet VodafoneZiggo het netwerk daarvoor geschikt maken. Naar verwachting is dat in de loop van volgend jaar gereed, aldus de autoriteit.

Voor KPN zijn de nieuwe regels lichter dan voorheen. Zo mag KPN in gebieden met glasvezel toegang tot koper uitfaseren. De ACM stelt hieraan wel voorwaarden, om ervoor te zorgen dat andere aanbieders die gebruik maken van het netwerk van KPN effectief kunnen blijven concurreren.

Volgens Henk Don, bestuurslid ACM, zijn KPN en VodafoneZiggo gezamenlijk dusdanig dominant op de markt dat zij die positie kunnen gebruiken om in stilzwijgende afstemming bijvoorbeeld prijzen voor consumenten te verhogen of voorwaarden in hun voordeel aan te passen.

'Omdat zowel KPN als VodafoneZiggo die mogelijkheden heeft, vindt de ACM het eerlijk om het netwerk van beide partijen open te stellen voor concurrentie. Op deze wijze kunnen aanbieders zonder eigen netwerk toch hun diensten aanbieden aan consumenten en bedrijven. Zo blijft er voldoende concurrentie op de retailmarkten met meer keuze en goede tarieven', meldt Don in een persverklaring.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6467295). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.