Managed hosting door True

Vodafone-ceo trekt deur achter zich dicht

 

Vodafone

Vittorio Colao, de Italiaan die tien jaar aan het hoofd stond van Vodafone, heeft aangekondigd op 1 oktober het bedrijf te verlaten. Hij wordt opgevolgd door cfo Nick Read. Vodafone maakte ook jaarcijfers bekend.

Bij een dalende omzet kon Vodafone het gebroken boekjaar 2017-2018 afsluiten met een betere operationele winst. De omzet tikte af op 46,5 miljard euro, vooral door de deconsolidatie van Vodafone Nederland en wisselkoersschommelingen. Vorig jaar was dat 47,6 miljard. De winst was 4,3 miljard tegen 3,7 miljard verlies in 2017. Dat verlies had veel te maken met een grote afschrijving die Vodafone in Indië doorvoerde.

Het nieuws van die cijfers werd evenwel grotendeels overschaduwd door het vrij onverwachte vertrek dat ceo Colao bekendmaakte. Hij heeft twee diploma’s (eentje van een Italiaanse universiteit en eentje van Harvard) en begon zijn carrière bij de bank Morgan Stanley. In 1996 kwam hij bij de Italiaanse tak van Vodafone in dienst, zeven jaar later was hij al eens kandidaat om er ceo te worden, maar die post ging toen uiteindelijk aan zijn neus voorbij. Colao werd dan maar ceo van een Italiaanse uitgever, maar twee jaar later trok hij toch terug naar Vodafone.

Onder het bewind van Colao maakte Vodafone een woelige periode door. Colao tekende een strategie uit die grotendeels gebaseerd was op de Europese markt. Zo was er bijvoorbeeld de verkoop van het aandeel dat Vodafone had in het Amerikaanse Verizon in 2013 voor 130 miljard dollar. Vorige week nog kondigde Vodafone aan dat het de kabelactiviteiten van Liberty Global overneemt in Duitsland en enkele Oost-Europese landen. Ook in Egypte, Turkije en Indië is Vodafone aanwezig. In Indië ging het recent een alliantie aan met Idea Cellular.

Nu het bedrijf in (relatief) rustiger vaarwater is gekomen, is het voor Colao blijkbaar tijd om de fakkel door te geven. Vodafone-voorzitter Gerard Kleisterlee noemde hem alvast ‘een voorbeeldige leider en strategisch visionair’ die Vodafone heeft klaargestoomd voor ‘de gigabit-toekomst’.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6358418). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.