Managed hosting door True

Trump geeft ZTE weer wat ademruimte

 

Het Chinese telecomconcern ZTE krijgt blijkbaar een nieuwe kans van de Amerikaanse president Trump. Die tweette dat hij het bedrijf ‘opnieuw in business wil helpen, en snel’. ZTE hing een handelsverbod met de Verenigde Staten van zeven jaar boven het hoofd.

Bij ZTE, een van de grootste producenten van telecomapparatuur ter wereld, ziet men weer een beetje licht aan het einde van de tunnel. De Amerikanen hadden het bedrijf verboden om de komende zeven jaar handel te voeren in de Verenigde Staten en sloten het af van belangrijke Amerikaanse toeleveranciers als Intel en Qualcomm. Maar na overleg met de Chinese president Xi, lijkt Donald Trump op die beslissing te willen terugkomen.

Trump tweette dat hij ZTE wil helpen, omdat er door het verbod te veel Chinese jobs verloren zouden gaan. Het telecomconcern had de voorbije week inderdaad enkele fabrieken gesloten omdat er te weinig werk was. De Chinezen hadden tijdens onderhandelingen in Beijing eerder deze maand al aan de VS gevraagd om de sancties tegen ZTE op te heffen.

ZTE kreeg de furie van de Amerikanen over zich heen, omdat het handel zou gevoerd hebben met Iran. Het bedrijf had daarvoor ook al een schadevergoeding moeten betalen. Ondertussen dienden twee republikeinse senatoren ook een wetsvoorstel in dat Amerikaanse telecomoperatoren verbood om gebruik te maken van de apparatuur van ZTE, omdat er een risico op spionage bestond. Ook de telefoons van branchegenoot Huawei zijn daarom haast onvindbaar in Amerika.

Omgekeerd leden ook enkele Amerikaanse bedrijven schade door het handelsverbod van ZTE. Volgens ZTE betaalde het in 2017 meer dan 2,3 miljard dollar aan Amerikaanse exporteurs, zoals componentenmakers Acacia Communications en Oclaro. Hun aandelenkoers maakte een val nadat het handelsverbod tegen ZTE bekend werd.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6356476). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.