Managed hosting door True

Samsung-topman alweer op vrije voeten

 

Lee Jae-yong

Voormalig Samsung-topman Lee Jae-yong, in het westen bekend als Jay Lee, is na een jaar gevangenisstraf weer een vrij man. De Zuid-Koreaan zat sinds februari vorig jaar in de cel wegens corruptie. Een rechter heeft de eerdere veroordeling tot vijf jaar gevangenisstraf in hoger beroep opgeschort. Lee heeft altijd ontkend iets verkeerds gedaan te hebben.

De straf van Lee is nu gehalveerd tot tweeëneenhalf jaar, maar hij hoeft die niet uit te zitten. Wel geldt er een proeftijd van vier jaar. Lee is vicevoorzitter bij Samsung en werd gezien als de troonopvolger bij het conglomeraat.

De Samsung-topman werd veroordeeld voor het betalen van omgerekend 35 miljoen euro aan president Park om een omstreden fusie van twee dochterbedrijven goed te keuren. Begin augustus 2017 werd twaalf jaar celstraf geëist door de aanklagers. De corruptiezaak leidde al tot het aftreden van president Park. 

De Kroonprins

‘Kroonprins’ Lee Jae-yong is de enige zoon van Samsung-oprichter Lee Kun-hee. Hij wordt al jarenlang getraind als opvolger van zijn vader en begon zijn carrière bij Samsung in 1991. In 2009 werd hij president en in 2013 vicevoorzitter. Lee is de vierde rijkste persoon van Zuid-Korea met een geschat vermogen van zes miljard dollar. Zijn vader blijft met 15,3 miljard dollar de rijkste van het land.

Voorzitter Lee Kun-hee, de vader van de veroordeelde vicevoorzitter, ligt sinds 2014 ernstig ziek in het ziekenhuis. Hierdoor had de vicevoorzitter in feite de werkzaamheden overgenomen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6294224). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.