Managed hosting door True

Nokia en Huawei sluiten patentovereenkomst

 

Contract ondertekenen

Nokia heeft een overeenkomst gesloten met Huawei. De Chinezen gaan patenten van de voormalige Finse mobieltjesmaker gebruiken. Het gaat om een meerjarige overeenkomst. Nokia maakt niet bekend om welke patenten het precies gaat.

In een persbericht over de overeenkomst noemt Nokia het Chineze bedrijf 'één van de grootste smartphonemakers ter wereld'. Dat impliceert dat het gaat om patenten voor mobiele apparaten.

Nokia beschikt namelijk over allerlei patenten voor mobieltjes. Het bedrijf was in de jaren-90 marktleider voor mobiele telefoons, maar miste de trend van de opkomst van smartphones met aanraakschermen waarna Apple en Samsung het stokje overnamen.

Nokia haalt nog steeds omzet binnen uit 'oude' patenten voor mobiele telefoons. Die worden in licentie verkocht aan mobieltjesmakers. In de eerste helft van 2017 boekte Nokia's patentafdeling een omzet van 616 miljoen euro. Dat is ongeveer 6 procent van de omzet.

Netwerkapparatuur

Nokia richt zich sinds een aantal jaren specifiek op innovatie van telecominfrastructuur. Het kan dus ook zijn dat de Chinzen patenten voor netwerkapparatuur afnemen. Huawei heeft namelijk ook een groot aanbod aan netwerk-apparatuur, mogelijk dat de patenten daarop van toepassing zijn.

Nokia en Apple

Smartphonemakers steggelen regelmatig over patenten. Zo voerde Nokia een jarenlange strijd met Apple. De Finnen beschuldigden het Amerikaanse concern van het schenden van zeven patenten. De zaak werd in 2011 geschikt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6268887). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.