Managed hosting door True

Samsung-CEO in de boeien voor corruptie

Nieuwe aanklacht betreft dubieuze benoemingen in bedrijfstop

 

rechtspraak

De rechtbank in Zuid-Korea heeft vanochtend Samsung-topman Lee Jae-yong gearresteerd. Vorige maand werd een arrestatiebevel tegen een van de invloedrijkste mannen in Zuid-Korea nog afgewezen door de rechter. Lee, ook wel de Kroonprins genoemd, speelt een grote rol in het corruptieschandaal rond president Park dat het land al maanden in zijn greep houdt. Hij wordt onder meer verdacht van omkoping, verduistering en meineed.

Volgens het gerecht is er nieuw bewijsmateriaal dat Lee's arrestatie rechtvaardigt. Wat het nieuwe bewijs is, is niet bekend. Lee had zich vanochtend al gemeld in Seoul voor een nieuw verhoor. Na het besluit van de rechtbank is hij aangehouden. De openbaar aanklager heeft nu twintig dagen de tijd om hem te verhoren en hem formeel aan te klagen.

Voorafgaand aan dat verhoor meldt de speciaal aanklager dat Lee meer ten laste wordt gelegd dan alleen het omkoopschandaal uit 2015. De nieuwe aanklacht heeft betrekking op het proces rondom benoemingen in de top van Samsung. Deze zouden onrechtmatig zijn geweest. Lee zou bovendien topbestuurders onder meer hebben opgedragen om dubieuze organisaties te financieren die werden gerund door een vertrouweling van president Park Geun-hye, die in december door het parlement werd afgezet wegens corruptie en machtsmisbruik. Hij zou daar naar verluidt politieke en zakelijke gunsten voor hebben teruggekregen. Lee mag hierover zaterdag 18 februari 2017 tijdens het verhoor tekst en uitleg over geven.

Omstreden fusie

De Samsung-topman wordt er van verdacht dat hij omgerekend ruim 35 miljoen euro heeft gegeven aan twee stichtingen van Choi Soon-sil, een vertrouweling en vriendin van president Park en de hoofdverdachte in de corruptiezaak. Als tegenprestatie zouden Choi en president Park de directie van het nationaal pensioenfonds, een van de grootste aandeelhouders van Samsung, ervan hebben 'overtuigd' een omstreden fusie goed te keuren. Het gaat hierbij om de fusie tussen de dochterondernemingen Samsung C&T en Cheil Industries.

Samsung C&T is het originele bedrijf van de Samsung Group waar de afdelingen Engineering en Construction onder vallen. Ook worden de investering en de handel onder deze naam bedreven. Cheil Industries is een vrij onbekende, maar belangrijke tak binnen Samsung die chemicaliën levert voor onder meer de productie van auto-onderdelen, displays en accu's. Met de fusie wist Lee zijn macht in het concern te vergroten.

Lee en Samsung zeggen dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Het bedrijf laat in een verklaring weten er alles aan te zullen doen om ervoor te zorgen dat de waarheid boven tafel komt. Lee is officieel de vicepresident van het bedrijf, maar voert feitelijk de regie sinds zijn vader en Samsung-oprichter Lee Kun-hee een hartaanval kreeg. Het is de eerste keer in het tachtigjarige bestaan van het bedrijf dat een lid uit de top van de onderneming wordt gearresteerd. 

Lee Jae-yong

‘Kroonprins’ Lee Jae-yong is de enige zoon van Samsung-oprichter oprichter Lee Kun-hee. Hij wordt al jarenlang getraind als opvolger van zijn vader en begon zijn carrière bij Samsung in 1991. In 2009 werd hij president en in 2013 vicevoorzitter. Lee is de vierde rijkste persoon van Zuid-Korea met een geschat fortuin van zes miljard dollar. Zijn vader blijft het rijkste van het land met een geschat vermogen van 15,3 miljard dollar. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5958724). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.