Managed hosting door True

Energiebedrijf NLE gaat ook telecom aanbieden

 

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) wil naast elektriciteit en gas ook internet, televisie en telefonie gaan leveren aan zijn klanten. Met het aanbieden van een ‘alles-in-één’-pakket wil NLE de bestaande telecombedrijven uitdagen op het gebied van prijs, snelheid en dienstverlening. Daarnaast speelt het in op de te verwachten groei van internet of things (IoT) in huishoudens. De claim dat NLE als eerste energiemaatschappij telecomdiensten aanbiedt, klopt echter niet.

De Nederlandse Energie Maatschappij begon tien jaar geleden als nieuwe speler met het openbreken van de in zijn ogen toen vastgeroeste energiemarkt. Diezelfde rol ziet NLE nu voor zichzelf weggelegd als het gaat om de markt van internet, televisie en telefonie voor consumenten.

‘Wij vinden het mooi traditionele, ingedutte markten op te schudden’, zegt oprichter en algemeen directeur Harald Swinkels van NLE. ‘Op de mobiele telecommarkt is behoorlijk wat concurrentie, maar dat geldt niet voor de markt van alles-in-één. Vroeger ging het om telefoontikken, tegenwoordig om databundels. Een databundel lijkt wat dat betreft op een kuubje gas. We zijn sinds de lancering tien jaar geleden exceptioneel gegroeid in aantallen én klanttevredenheid, we zijn er klaar voor.’

Verbonden

De afgelopen jaren is in de energiemarkt een daling te zien van het energieverbruik. Swinkels: ‘Woningen worden steeds beter geïsoleerd en apparaten in huis zullen binnen circa tien jaar vrijwel allemaal ‘connected’ zijn. Wij geloven dat over een periode van vijf tot tien jaar de Nederlandse huishoudens grotendeels zelfvoorzienend worden in hun energiebehoefte. Gesloten ecosystemen die energie gaan leveren, in plaats van vragen. Wij zullen dat gaan faciliteren.’

Volgens Swinkels zit het verdienmodel van NLE tegen die tijd niet meer in het leveren van een eenheid energie maar in het aanbieden van andere diensten. Het bedrijf wil in vijf jaar tijd 10 procent van de zogenaamde ‘alles-in-één’’-markt veroveren, zo’n vijf miljoen huishoudens. In de energiebranche is het NLE gelukt om in tien jaar tijd 7 procent van de markt te bemachtigen, bijna achthonderdduizend aansluitingen. NLE gaat supersnel internet leveren en geeft iedere klant standaard een Wi-Fi-versterker die het internetsignaal binnenshuis extra versterkt.

Foute claim

NLE opent één loket en een app voor alle diensten: energie én telecom. Het bedrijf maakt voor de nieuwe dienst gebruik van het netwerk van KPN en zegt de telecomdiensten goedkoper te kunnen gaan aanbieden dan de grote aanbieders. Swinkels: ‘Dat kunnen we doordat we slim inkopen en al heel veel klanten hebben. Verder hebben we geen erfenis en grote overhead zoals de telecom-mastodonten wel hebben. Wij zullen een goedkoper én beter alternatief gaan bieden.’

De claim dat NLE als eerste energiebedrijf ook telecom aanbiedt, klopt echter niet. In de jaren negentig bijvoorbeeld kwam na de openbreking van de telecommarkt Enertel (met onder meer Nuon en Eneco als aandeelhouders) als telecompartij om de hoek kijken. En het Zeeuwse nutsbedrijf Delta is al jarenlang actief met het leveren van internet- en telefoniediensten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5734444). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.