Managed hosting door True

Mobiel dataverbruik stijgt explosief

 

Het dataverbruik van mobiele apparatuur is in een jaar tijd explosief gestegen. In het derde kwartaal van 2015 is er ruim 31 miljard MB data verbruikt. Dat is een stijging van 78 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Een grotere beschikbaarheid van snelle 4G-netwerken en ruimere databundels zorgen voor de sterke groei van het datagebruik.

Dat blijkt uit het onderzoek 'De staat van telecom' van onderzoeksbureau Dialogic dat in opdracht van branchevereniging Nederland ICT marktonderzoek deed. Volgens de onderzoekers blijft Nederland met zijn telecom- en internetinfrastructuur koploper in Europa. De investeringen van telecombedrijven bedroegen in 2014 4,3 miljard euro. 'Voor het tweede jaar op rij bedroegen de investeringen in de uitbreiding en vernieuwing van de vaste en mobiele infrastructuur meer dan vier miljard euro', concluderen de onderzoekers. 

Voor het onderzoek verzamelde en aggregeerde het bureau de cijfers van alle landelijk opererende telecombedrijven die zich bij Nederland ICT hebben aangeslotenDaaruit ontstaat een overzicht van de wijze waarop consumenten en bedrijven gebruik maken van de Nederlandse telecominfrastructuur en investeringen. 

Volgens het rapport beschikt Nederland in totaal over 91.743 kilometer aan glasvezelverbindingen. Nederland ICT: 'Dit glasvezelnetwerk vormt de backbone van de telecom- en internetinfrastructuur. Tachtig procent van alle zakelijke aansluitingen bevindt zich op minder dan vierhonderd meter van het glasvezelnetwerk. Medio 2014 had 99 procent van de bevolking keus uit meerdere 4G-netwerken. Nederlandse telecombedrijven investeren veel meer per inwoner dan onze buurlanden. Uit de meest recente cijfers blijkt dat het bijna twee keer zoveel is als runner-up België. Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland blijven daar ver bij achter.'

Meer sms-sen

De onderzoekers zien verder dat de trend van vast naar mobiel verder doorzet. 'Nederlanders belden in het derde kwartaal van 2015 10,54 miljard minuten waarvan 6,75 miljard mobiel. Ten opzichte van 2014 is het totale aantal belminuten nagenoeg gelijk gebleven. Opvallend is dat het aantal sms-berichten in 2015 na een periode van daling weer is gestegen. Mogelijke verklaringen zijn dat er nog veel standaard mobiele telefoons ('dumb phones') in gebruik zijn en dat de kosten van sms heel laag of zelfs nul zijn geworden.'

Volgens de onderzoekers heeft ieder huishouden in Nederland toegang tot breedbandinternet, waarbij meer dan 91 procent van de huishoudens toegang heeft tot supersnel breedband van 100Mb/s of meer. 18 procent van de huishoudens maakt daar inmiddels gebruik van. Negen op de tien huishoudens heeft een breedbandabonnement. Ruim 90 procent van de huishoudens kan kiezen uit meer dan één vaste infrastructuur. Naast DSL is dat meestal coax (kabel). Ruim 28 procent heeft keus uit drie verschillende infrastructuren (kabel, DSL of glasvezel). Bedrijven in Nederland nemen gemiddeld 120Mb/s aan bandbreedte af. In de praktijk kunnen bedrijven vrijwel altijd beschikken over meer bandbreedte dan ze feitelijk nodig hebben. Het aanbod gaat voor de vraag uit.

IoT

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het netwerk steeds vaker wordt gebruikt voor IoT-toepassingen (internet of things). Zo zijn er naast mobiele telefoons, tablets en computers ongeveer 2,5 miljoen andere apparaten mobiel verbonden met de telecominfrastructuur zoals navigatieapparatuur, auto's en slimme energiemeters. Ook objecten zoals bruggen, sluizen en verkeersinstallaties worden steeds vaker via een vaste en mobiele aansluiting verbonden.

Hoewel er steeds meer data verbruikt wordt, neemt het energieverbruik van de telecomsector volgens de onderzoekers af. 'Inmiddels kan al zes keer meer data per eenheid energie vervoerd worden dan in 2010.'

De staat van telecom

In opdracht van Nederland ICT heeft onderzoeksbureau Dialogic gegevens verzameld van bij Nederland ICT aangesloten telecombedrijven over de infrastructuur en het gebruik en deze geaggregeerd. Voor het onderzoek zijn de cijfers van deelnemende bedrijven, ACM en Eurostat gebruikt met peildatum 30 oktober 2015. Deze zijn samengebracht op www.destaatvantelecom.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5723748). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.