Managed hosting door True

Viafrica kiest voor mobiele koers

 

Ict-hulporganisatie Viafrica heeft voor de komende jaren een nieuwe koers uitgezet. Viafrica ondersteunt en stimuleert het gebruik van ict binnen onderwijsinstellingen in Tanzania en Kenia. De toenemende beschikbaarheid van mobiele apparaten biedt nieuwe kansen om het onderwijs in ontwikkelingsgebieden te versterken. Computable steunt dit initiatief.

De afgelopen twaalf heeft jaar de organisatie ruim een kwart miljoen leerlingen op honderden scholen toegang verschaft tot computeronderwijs. Dit gebeurt onder andere via de Classwork-projecten, waarbij docenten toegang krijgen tot digitale onderwijs- en leermiddelen. Classworks staat voor Computer learning and sustainable support works en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een complete productfamilie. Hiervoor was de levering van hard- en software oplossingen van belang, aangezien de lokale markt hier niet of nauwelijks in kon voorzien. ‘Samen met de ondersteuning die we aan de scholen bieden in de vorm van technische support, trainingen en de levering van educatieve content, is een succesvol model ontstaan’, aldus Viafrica-directeur Joost Dam.

Mobiele apparaten

De afgelopen jaren is het gebruik van ict op de scholen sterk veranderd. In Kenia en Tanzania worden mobiele apparaten als laptop, tablets en smartphones steeds vaker tijdens de lessen gebruikt. Hierdoor maken de klassieke ict-lokalen steeds meer plaats voor werkplekken waar de mobiele apparaten van de leerlingen beter tot hun recht komen. Een tweede verandering is dat de software-pakketten gericht op het onderwijs steeds professioneler en breder beschikbaar zijn. Viafrica heeft daarom besloten om een nieuwe koers uit te zetten in Tanzania en Kenia. Deze is gericht op het ontwikkelen van nieuwe projecten waarbij het vakonderwijs in het leslokaal wordt ondersteund door smartphones, tablets en apps.

De nieuwe projecten zijn van start gegaan via een pilot in Kenia. Hier werden de wiskundelessen ondersteund door tablets en specifieke applicaties. De komende maanden zal deze pilot op grotere schaal een vervolg krijgen in Tanzania en Kenia. Daarnaast is Viafrica bezig met het opzetten van een nieuwe structuur waarmee de ict-hulporganisatie scholen kan adviseren over het verantwoord en beheersbaar inzetten van nieuwe technologie in hun onderwijssysteem.

Viafrica startte in 2003. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. Daarnaast heeft Viafrica twee vestigingen in Tanzania en een in Kenia en werkt samen met diverse lokale partners. Op de Afrikaanse dienstencentra werken in totaal vijfentwintig lokale arbeidskrachten.

ICT zonder grenzen

Het project ‘ICT zonder grenzen’ is een samenwerkingsverband van Computable met Viafrica. Computable wil met dit project bijdragen aan verdere toepassing van informatietechnologie in ontwikkelingslanden. Viafrica werkt aan de verbetering van het onderwijs in Tanzania en Kenia met ict-oplossingen. De organisatie won in 2012 de Computable-award Meest maatschappelijk verantwoorde ict-onderneming. PC-Donatie, het gezamenlijke initiatief van Viafrica en SiSo, kreeg daarbij een bijzondere vermelding van de jury.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5258827). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.