Managed hosting door True

Nokia neemt Alcatel-Lucent over

Finnen tellen 15,6 miljard neer voor Frans-Amerikaanse branchegenoot

 

Netwerkleverancier Nokia neemt voor 15,6 miljard euro zijn Frans-Amerikaanse branchegenoot Alcatel-Lucent over. Daarover hebben de directies van beide bedrijven overeenstemming bereikt. Het nieuwe bedrijf krijgt de naam Nokia Corporation en wordt vanuit Finland geleid door Nokia-topman Rajeev Suri.

De overname van Alcatel-Lucent door Nokia betekent dat er een nieuwe raad van bestuur komt. Het is nog niet duidelijk is of deze uit negen of tien man gaat bestaan, maar de raad krijgt wel minimaal drie afgevaardigden uit de directie van Alcatel-Lucent. Het fusiebedrijf komt voor twee derde in handen van de huidige aandeelhouders van Nokia. Aandeelhouders van Alcatel-Lucent krijgen een derde in handen.

In een bericht over de overname meldt Nokia dat het nieuwe bedrijf zich volledig richt op nieuwe ontwikkelingen rondom 5G, ip en software defined networking (sdn). Ook oplossingen voor analytics, sensortechnologie en beeldcommunicatie worden genoemd. Naast de bekendmaking van de overname bevestigt het bedrijf dat gekeken wordt naar een mogelijke verkoop van de kaartendivisie Here. Dat is onderandere een concurrent van de Nederlandse navigatiespecialist TomTom.

De ontwikkeling van netwerkapparatuur wordt waarschijnlijk ondergebracht in Bell-labs, de Alcatel-Lucent-onderzoeksfaciliteiten die in 1880 zijn opgericht door Alexander Graham Bell. De bedrijven beschikken samen over veertigduizend r&d-medewerkers en besteedde in 2014 bij elkaar opgeteld 4,7 miljard aan de ontwikkeling van nieuwe producten.

Nokia en Alcatel-Lucent hebben samen wereldwijd ruim 110.000 mensen op de loonlijst. Zij behaalden vorig jaar een gezamenlijke omzet van bijna 26 miljard euro en een operationele winst van 2,3 miljard euro. De fusie leidt volgens de twee bedrijven tot kostenvoordelen die oplopen tot negenhonderd miljoen euro per jaar in 2019.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5255540). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.