Managed hosting door True

KPN koppelt drie frequenties 4G-netwerk

 

Storing mobiel

KPN koppelt drie frequenties in het 4G-netwerk. Het gaat om een zogenoemde ‘3 Component Carrier Aggregatie’, Daarmee moet de snelheid van het netwerk worden verhoogd en nieuwe diensten ontstaan zoals videobellen over 4G. KPN is naar eigen zeggen de eerste telecomprovider in Nederland en de derde provider wereldwijd die de koppeling in een testopstelling voor elkaar heeft gekregen.

Het gaat om een koppeling van de 800, 1800 en 2600 Mhz frequenties. In de zomer van 2014 kondigde de leverancier in grote steden al aan de 800 Mhz en de 1800 Mhz frequenties voor 4G te gaan stapelen. In samenwerking met Ericsson (netwerkapparatuur) en Qualcomm (chipsets) is bij een proefopstelling in Delft nu de 2600 Mhz frequentie er  aan toegevoegd. Met de techniek worden drie frequenties gekoppeld, waarmee de capaciteit van 4G wordt vergroot en de downloadsnelheid voor klanten kan worden verhoogd.

KPN: 'Het toevoegen van de 2600 Mhz frequentie zal gebeuren op plekken waar het 4G-gebruik erg hoog is, waardoor de gemiddelde downloadsnelheid sterk wordt beïnvloed. De nieuwe technologie komt tegemoet aan de sterke groei van het dataverbruik via 4G.'

'Bij klanten die overstappen van 3G naar 4G ligt dat verbruik nu al zo’n tweeënhalve keer hoger, bij Hi-klanten zelfs vier keer hoger.', meldt de leverancier. KPN stelt dat het door de koppeling van de drie frequenties de groeiende databehoefte voor de toekomst kan garanderen.

Snelheid

Volgens de telecomprovider wordt niet alleen de capaciteit vergroot maar zijn bij de proefopstelling downloadsnelheden van 297 MB per seconde gerealiseerd. Dat is vier keer sneller dan gebruikelijk bij 4G. Volgens de leverancier wordt het mogelijk om een bestand van 1Gigabyte te downloaden in minder dan een halve minuut én biedt het meer mogelijkheden voor toekomstige diensten zoals videobellen over 4G en telefoongesprekken met een hogere geluidskwaliteit.

KPN wil de komende tijd vooral ervaring opdoen met de technologie en bekijkt vervolgens hoe het deze  in het landelijke dekkend 4G-netwerk past, licht Jacob Groote, directeur Mobiel KPN toe. KPN zegt dat het in de toekomst, daar waar dat nodig is, de drie frequenties zal koppelen. Nu wordt dat in stedelijke gebieden al met twee frequenties gedaan. 

'De koppeling van de drie frequenties wordt relevant zodra toestellen beschikbaar zijn die dat kunnen ontvangen', laat een woordvoerder weten. KPN verwacht dat leveranciers zoals Samsung de komende maanden met nieuwe toestellen op de markt komen die 3 Component Carrier Aggregatie ondersteunen.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5235882). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.